Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 5
Offentligt
953617_0001.png
953617_0002.png
953617_0003.png
953617_0004.png
UDENRIGSMINISTERIETCenter for Europa
EUK j.nr. 400.A.5-0-0Den 7. februar 2011

Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

den 31. januar 2011

REDEGØRELSE

1. Præsentation af det ungarske formandskabsprogram

Det ungarske formandskab orienterede kort om formandskabsprioriteterne under overskriften”Strong Europe with a human touch”. Ungarn forventede, at formandskabet i høj ville blivepræget af den økonomiske situation. Rådet havde herefter en kort drøftelse som opfølgningpå mødet i Det Europæiske Råd d. 16.-17. december 2010, hvor hovedemnet var den perma-nente krisemekanisme og den dertilhørende traktatændring.

2. Opfølgning på Det Europæiske Råd den 16.-17. december 2010

Rådet havde en kort drøftelse som opfølgning på mødet i Det Europæiske Råd den 16.-17.december 2010, hvor hovedemnet var den permanente krisemekanisme og den dertilhørendetraktatændring.

3. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 4. februar 2011

Under forberedelsen af Det Europæiske Råd den 4. februar 2011 blev der gennemført enkonklusionsgennemgang, der viste, at der var bred opbakning til konklusionerne. Drøftelsenom energi fokuserede på, hvordan energieffektiviteten i Europa kan forøges, hvordan energi-infrastrukturen i Europa kan udbredes, samt hvordan EU kan samarbejde ift. eksterne partermed henblik på at opnå større energiforsyningssikkerhed. Der var bred enighed om konklusi-onerne vedr. innovation. Endelig var der enighed om at situationen i Egypten også blive tagetop på Det Europæiske Råd.

4. Romaer

Formandskabet orienterede kort om køreplanen for håndteringen af roma-spørgsmålet. For-mandskabet fremhævede, at det var en sag af stor vigtighed for hele EU, og at man så frem tilKommissionens meddelelse om en EU-platform til nationale strategier for integration af ro-maer, der forventedes fremlagt til april. Drøftelserne i de relevante rådsformationer ville heref-ter begynde. Formandskabet forventede at opsummere arbejdet i en rapport til Rådet (almin-delige anliggender) forud for mødet i Det Europæiske Råd i juni.

5. Det Europæiske Semester

Formandskabet orienterede kort om køreplanen for implementeringen af det Europæiske Se-mester. Mødet i DER i marts ville udgøre skillelinjen i arbejdet. Frem mod mødet i Det Euro-pæiske Råd i marts ville der være drøftelser inden for de forskellige berørte rådsformationer,herunder primært rådsmøderne (økonomi og finans) og (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed
2
og forbrugerbeskyttelse) ligesom (almindelige anliggender) ville spille en vigtig rolle i forbere-delsen af mødet i Det Europæiske Råd. Efter mødet i Det Europæiske Råd ville de enkeltelande skulle fremlægge deres stabilitets- og konvergensprogrammer samt nationale reformpro-grammer i april.

6. EU-strategi for Donauregionen (Donaustrategien)

Kommissionen præsenterede udkast til en EU-strategi for Donauregionen. Udkastet blevhenvist til drøftelse på arbejdsgruppeniveau.

7. Ændring af protokol 4 i EU’s Stabiliserings- og Associeringsaftale med Kroatien:

Udvidelse af den diagonale oprindelseskumuleringszone mellem EU, landene i det

vestlige Balkan og Tyrkiet til også at omfatte Kroatien

Sagen var ikke dagsordenen for rådsmødet (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)den 31. januar 2011, men forventes vedtaget på et kommende rådsmøde

8. EU’s strategiske partnere

Punktet blev taget af dagsordenen.

9. Iran

Udenrigsministrene havde en kort drøftelse af Iran og behovet for en fælles EU-reaktion ilyset af henrettelsen af den iransk/hollandske statsborger, Zahra Bahrami, den 29. januar2011.

10. Rusland

Under middagsdrøftelsen om Rusland var der generel enighed om, at samarbejdet med Rus-land på det udenrigspolitiske politiske område var blevet lettere, mens den indenrigspolitiskeudvikling i Rusland fortsat gav anledning til bekymring. Der var endvidere enighed om at isærrussisk WTO-medlemskab, en ny EU-Rusland samarbejdsaftale, samarbejde med Ruslandvedr. de fælles nabostater og samarbejde om fælles globale udfordringer, herunder Iran, skulleprioriteres.

11. Sudan

Der var bred enighed om, at gennemførelsen af afstemningen forløb over al forventning. Detforeløbige resultat viste et overvældende flertal for selvstændighed for Sydsudan. Endvidereenighed om det vigtige i at EU fortsat engagerede sig i forhold til både Nord og Syd.Rådskonklusionerne tiltrådt.

12. Hviderusland

Kort drøftelse med enighed om indførelse af sanktioner mod regimet, herunder visumforbudog indefrysning af aktiver for en udvidet persionkreds. Derudover enighed om øget støtte ogkontakt til civilsamfundet, særligt studerende og NGO’er. Rådet er rede til at overveje yderli-gere tiltag inden for alle samarbejdsområder.

13. Rådsafgørelse om indførelse af målrettede sanktioner mod Guinea-Bissau

Sagen blev taget af dagsordenen for rådsmødet (almindelige anliggender og udenrigsanliggen-der) den 31. januar 2011, men forventes vedtaget på et kommende rådsmøde
3

14. Elfenbenskysten

Rådet drøftede den fastlåste politiske situation i Elfenbenskysten. Der var enighed om at op-retholde presset for gennemførelse af resultatet af valget og indsættelse af den retmæssigt valg-te præsident Ouattara. Der blev vedtaget rådskonklusioner, som fordømte det siddende styresvoldshandlinger mod civilbefolkningen og udtrykte stærk støtte til præsident Quattara samt tilindsatsen for en fredelig løsning fra afrikanske lande og organisationer samt FN.

15. Libanon

Udenrigsministrene drøftede den politiske situation i Libanon i lyset af Hariri-regeringenssammenbrud den 12. januar 2011. Man noterede sig, at Najib Mikati er udpeget til at lede for-handlingerne mod en ny regering, og der var enighed om, at EU måtte fastholde kontakten tilparterne og afvente den kommende regerings position, særligt i forhold til samarbejde meddet Særlige Tribunal for Libanon.

16. Religions- og trosbeskyttelse

På baggrund af en drøftelse af emnet var der enighed om behov for yderligere bearbejdelse afudkast til rådskonklusioner med henblik på mulighed for vedtagelse heraf på næste rådsmøde(udenrigsanliggender) den 21. februar 2011.

17. Sahel

Rådet havde en kort drøftelse af sikkerhedssituationen i Sahel, bl.a. på baggrund af drabet påto franske statsborgere i Niger i januar 2011. Der blev vedtaget rådskonklusioner, som udtryk-te bekymring over den forværrede situation og som så frem mod drøftelsen på et kommenderådsmøde af EU’s strategi for sikkerhed og udvikling i Sahel.

18. Tunesien

Rådet drøftede situationen i Tunesien efter den folkelige opstand imod præsident Ben Ali.Udenrigsrepræsentant Ashton oplyste, at situationen i landet nu syntes mere rolig, og at hunforudså et snarligt møde med Tunesiens nye udenrigsminister. Der var bred opbakning til atstyrke Tunesiens bestræbelser på at bevæge sig i retning af et stabilt og holdbart demokrati.Rådet drøftede, hvordan EU kunne yde politisk, økonomisk og teknisk støtte til den tunesiskebefolknings stræben efter demokratiske og økonomiske reformer. Der blev vedtagetrådskonklusioner.

19. Eventuelt

EgyptenRådet drøftede den aktuelle situation i Egypten. Der var usikkerhed om i hvilken retning ud-viklingen ville bevæge sig. Generel tilslutning til rådskonklusionerne som værende vel afbalan-cerede, dog med enkelte nuancer. De blev vedtaget med en enkelt ændring, på HR’s foranled-ning, med henblik på yderligere at fremhæve fokus på befolkningens legitime demokratiskeaspirationer og klagepunkter. Der var også generel tilslutning til fokus på demokrati og EU’sværdier. HR agter at udsende en fact-finding mission og sammensætte en pakke til demokrati-støtte, når situationen tillader det. Der var enighed om, at demokratiske valg var vigtige, og
4
EU måtte arbejde for en ordnet overgang og en bredere regering. Fra Danmarks side blev derlagt vægt på, at det er den egyptiske befolkning, der afgør hvem der skal være de politiske le-dere i landet.Mellemøsten/fredsprocessenMinistrene havde en kort drøftelse den mellemøstlige fredsproces. Der var generel enighedom, at de seneste begivenheder i regionen, herunder ikke mindst i Egypten, ville spille ind idet videre forløb. I den aktuelle situation var det imidlertid ikke muligt at fastslå, om indvirk-ningen på fredsprocessen ville være negativ eller positiv. Der var enighed om, at de kommen-de holdepunkter for en udvikling i fredsprocessen ville være kvartetmødet den 5. februar2011, mødet i donorkomiteen for bistand til palæstinenserne (AHLC) i april og den planlagtedonorkonference for palæstinenserne i juni i Paris.HaitiDer var bekymring over situationen i Haiti. Det var vigtigt fortsat at lægge pres på Haitis rege-ring for at få den til at godkende det reelle resultat af første valgrunde af præsidentvalget 27.november 2010. Man forventede at sende et hold EU-valgeksperter til Haiti i forbindelse medanden valgrunde.AlbanienDer blev på rådsmødet udtrykt bekymring over den politiske situation i Albanien, og der varenighed om nøje at følge situationen.