Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 312
Offentligt
1235223_0001.png
1235223_0002.png
1235223_0003.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, Foder- og Fødevaresikkerhed/Enhedenfor EU og internationale forholdSagsnr.: 2013-28-2301-01227/Dep. sagsnr. 20204Den 8. april 2013FVM 127
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom Kommissionens forslag til ændring af forordning (EF) nr. 2073/2005 om mikrobiolo-giske kriterier for fødevarer hvad angår salmonella på slagtekroppe (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag om at ændre forordning (EF) 2073/2005 om mikrobiologi-ske kriterier hvad angår salmonella på slagtekroppe. Forslaget vil skærpe kravet til forekomstaf salmonella på slagtekroppe fra 5 positive for hver 50 prøver til 3 positive pr. 50 prøver.Forslaget medfører, at slagterierne skal følge op på overskridelser hyppigere end med degældende regler. Forslaget vil ikke medføre ændringer i beskyttelsesniveauet fra danskprodu-ceret svinekød, da kravene til opfølgning i den nationale overvågning i forvejen er skrappereend i det foreliggende forslag. Forslaget vurderes at medføre en forbedring af beskyttelsesni-veauet i Danmark og resten af EU. Regeringen kan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremlagt forslag til ændring af forordning (EF) nr. 2073/2005 om mikrobi-ologiske kriterier for fødevarer hvad angår salmonella på slagtekroppe.Forslaget er fremsat med hjemmel i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)nr. 852/2004 om fødevarehygiejne, artikel 4, stk. 4.Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Fødevare-kæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelæggerKommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsviskvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremtRådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfri-sten. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyre-sundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, derudtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissio-nen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikkehar udtalt sig inden for tidsfristen.
2
Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dy-resundhed (SCoFCAH) den 16. april 2013.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.Formål og indholdFormålet med forslaget er at reducere forekomsten af salmonella på slagtekroppe af svin. Kra-vet til, hvornår der skal følges op fra slagteriets side, ændres fra 5 positive til 3 positive pr. 50prøver. Forslaget forventes at medføre øget opmærksomhed og fokus på salmonella og slagte-hygiejne. Kommissionen henviser i forslaget til en vurdering foretaget af den Europæiske Fø-devaresikkerheds Autoritet (EFSA) i oktober 2011 om farer for folkesundheden, som skal om-fattes af kødkontrollen for svin. Vurderingen udpegede salmonella som den største sundheds-mæssige risiko relateret til svinekød og anbefalede forebyggelse af kontamination af slagte-kroppene.Overskridelse af kriteriet - 3 positive pr. 50 prøver - medfører ikke krav om tilbagetrækning,da der er tale om et såkaldt proceshygiejnekriterium. Formålet med proceshygiejnekriterier erat sikre, at produktionen foregår kontrolleret, og ved overskridelser skal der følges op i pro-duktionen, for eksempel ved at kontrollere rengøringsprocedurer, andre hygiejneparametre el-ler besætningsstatus.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retForslaget vedrører ændring af forordning (EF) nr. 2073/2005 om mikrobiologiske kriterier ifødevarer. Ændringen vil være direkte gældende i Danmark og forventes ikke at medføre an-dre ændringer i lovgivningen.I bekendtgørelse nr. 404 af 8. maj 2012 om salmonella hos svin er der fastsat regler for over-vågning af salmonella og kriterier for forekomsten. De gældende kriterier for forekomst, somhar eksisteret i 12 år, vil blive opretholdt, da det er dokumenteret, at de giver en sikkerhed, dersom minimum svarer til det nu foreslåede EU-kriterium.
3KonsekvenserForslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser for det offentlige og vur-deres ikke at have øvrige samfundsmæssige, erhvervsøkonomiske eller lovgivningsmæssigekonsekvenser.Forslaget er i overensstemmelse med anbefalingerne fra den Europæiske Fødevaresikkerhed-sutoritet (EFSA) og DTU-Fødevareinstituttet støtter vurderingen.Forslaget vurderes at forbedre beskyttelsesniveauet i Danmark og resten af EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:Landbrug & Fødevarer har ingen kommentarer til forslaget.Regeringens foreløbige generelle holdningI Danmark har erhvervet og fødevaremyndighederne arbejdet for at reducere forekomsten afsalmonella i fødevarer i mange år, og krav til overvågning og opfølgning på danske slagterierer derfor allerede nu skrappere end i forslaget. Ændringen af forordningen vil derfor ikke med-føre ændringer i den danske produktion, men på slagterier i andre medlemsstater vil kraveneblive skærpet. Det vurderes at ville medføre en lavere forekomst af salmonella i svinekød iEU på længere sigt og dermed også i fersk kød, der indføres fra andre medlemsstater til Dan-mark. Regeringen agter på den baggrund at stemme for forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.