Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 343
Offentligt
1239520_0001.png
1239520_0002.png
1239520_0003.png
1239520_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2013-29-221-01724/dep dagsnr. 20460Den 19. april 2013FVM 140
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til godkendelse af fem kobaltforbindelser som næringsstoffer til foder i hen-hold til forordning (EF) nr. 1831/2003 om fodertilsætningsstoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResuméKommissionen har fremsat forslag til fortsat godkendelse af fem kobaltforbindelser. Det dre-jer sig om re-godkendelse af fire kobaltforbindelser, der allerede anvendes i foder, samt god-kendelse af en ny kobaltforbindelse. Forslaget begrænser anvendelsen af kobalt som sporstoftil visse dyrearter samt nedsætter maksimum mængden. Forslaget er i overensstemmelse medkriterierne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1831/2003 af 22. september2003 om fodertilsætningsstoffer, herunder vurderes forslaget at være sundhedsmæssigt accep-tabelt. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmarkog EU. Regeringen kan således støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til forsat godkendelse af fire kobaltforbindelser samtgodkendelse af en ny kobaltforbindelse som forbindelser af sporstoffer i henhold til forord-ning (EF) nr. 1831/2003 om fodertilsætningsstoffer som følge af en ansøgning om re-godkendelse af stofferne.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 9, stk. 2 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-ning (EF) nr. 1831/2003 af 22. september 2003 om fodertilsætningsstoffer.Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH). Afgiver Komitéen en positiv udtalelse med kvalificeret flertal,vedtager Kommissionen forslaget. Afgiver Komitéen en negativ udtalelse med kvalificeretflertal, vedtager Kommissionen ikke forslaget, idet Kommissionen indenfor to måneder kanforelægge Komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned kan forelægge forslaget for ap-pelkomitéen. Afgives der ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal, kan Kommissionen in-denfor to måneder forelægge komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned forelæggeforslaget for appeludvalget.
2
Afgiver appelkomitéen med kvalificeret flertal en negativ udtalelse om forslaget, kan Kom-missionen ikke vedtage forslaget. Afgiver appelkomitéen med kvalificeret flertal en positivudtalelse, vedtager Kommissionen forslaget. Afgiver appelkomitéen ikke nogen udtalelse medkvalificeret flertal kan Kommissionen vedtage forslaget.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 23.–24. april 2013.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdForslaget vedrører re-godkendelse af kobalt diacetat tetrahydrat, kobalt carbonat hydroxidmonohydrat, kobalt sulfat heptahydrat og coated granuleret kobalt carbonat hydroxid mono-hydrat samt godkendelse af kobalt carbonat som forbindelser af sporstoffer til foder. Forslagetvil begrænse anvendelsen af stofferne til drøvtyggere, hovdyr, kaniner, planteædende krybdyrog andre dyr i zoo. Samtidig nedsættes maksimum mængden fra 2 til 1 mg/kg foder med enanbefalet mængde på 0,3 mg/kg foder.Kobalt er et nødvendigt sporstof til dannelse af vitamin B12. For nogle dyrearter, er det nød-vendigt med kobalt gennem foderet for at danne nok vitamin B12. Alle fem kobaltforbindelserer effektive kilder til kobalt hos de dyr, der gives godkendelse til, og som har behov for kobaltsom sporstof.Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af de fem kobaltforbindelser finde anvendelse på20. dagen efter offentliggørelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.Gældende dansk retFodertilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1831/2003 om fodertilsætningsstoffer.Fodertilsætningsstoffer, der godkendes i henhold til forordningen, optages på fodertilsæt-ningsstofregistret i henhold til forordningens artikel 17. Godkendelserne er direkte gældende iDanmark.
3KonsekvenserForslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderesheller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i 2012 risikovurderet de fem kobalt-forbindelser, som forbindelser af sporstoffer i foder. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsau-toritet (EFSA) har udtalt, at anvendelserne ikke medfører negative effekter for menneskers ogdyrs sundhed samt for miljøet, og at de er effektive kilder til kobalt hos de relevante dyrearter.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) bemærker dog, at det er farligt at ind-ånde kobalt-støv, og at man ikke bør indånde stoffet. Forslaget specificerer på den baggrundvisse arbejdsmiljømæssige beskyttelsesforanstaltninger, der skal følges i arbejdet med kobalt-støv.Forslaget har været forelagt Arbejdstilsynet, som vurderer, at forslagets krav om arbejdsmil-jømæssige beskyttelsesforanstaltninger og referencer til den relevante arbejdsmiljølovgivninger korrekt og fyldestgørende.Fødevarestyrelsen vurderer, at en vedtagelse af forslaget vil betyde et uændret beskyttelsesni-veau i Danmark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke indkommet bemærkninger.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for foder-tilsætningsstoffer, og at godkendelsen af tilsætningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets ogRådets forordning (EF) nr. 1831/2003 af 22. september 2003 om kriterier for fødevaretilsæt-ningsstoffer.Det er regeringens holdning, at forslag ikke må betyde en forringelse af sikkerheden og sund-heden for dyr, mennesker og miljø samt arbejdsmiljø.Man har fra dansk side bragt arbejdsmiljøaspektet op under forhandlingerne af forslaget ogarbejdet for en tydeliggørelse af, at medlemsstaterne kan stille krav om arbejdsmiljømæssigebeskyttelsesforanstaltninger ud over dem, som fremgik af en tidligere version af forslag.Kommissionen har imødekommet det danske ønske i det foreliggende forslag.Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget.
4Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.