Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 446
Offentligt
1262801_0001.png
1262801_0002.png
1262801_0003.png
1262801_0004.png
KemikalierJ.nr. MST-653-00559Ref. JUKOF/LEARN
Grund- og nærhedsnotat til Folketingets EuropaudvalgKommissionens forslag om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets ogRådets forordning (EF) nr. 1223/2009 om kosmetiske produkter.ResumeFormålet med forslaget er flg. tre ting: At præcisere, at brugen af visse hår-farvestoffer til at farve vipper kun må udføres af professionelle, at fastsættekoncentrationsgrænser for 21 sikkerhedsvurderede hårfarvestoffer, samt atnedsætte den i dag tilladte koncentration for hårfarvestoffet PTD.Forslaget er delt i tre:1. Baggrunden for den første del er, at man ønsker at præcisere, at enrække hårfarvestoffer, der i dag kan anvendes til farvning af vipper,kun må anvendes af professionelle. Der skal tillige påføres advarslerom allergirisiko, svarende til de advarsler, der kræves på hårfarver.Det betyder bl.a. at også farvning af vipper frarådes til personer un-der 16 år (som det i dag gælder for visse hårfarver)2. Baggrunden for den anden del er, at 21 hårfarvestoffer i dag ikke re-gulerede, på nær to af stofferne, der er regulerede som almindeligefarvestoffer (dvs. andre farver end hårfarve). Alle 21 stoffer må i daganvendes frit. Med dette forslag sættes der begrænsninger på an-vendelsen i form af maksimal koncentrationer samt krav om påførselaf advarselssætninger. Stofferne er blevet vurderet sikre af den vi-denskabelige komite for forbrugersikkerhed (VKF) i de foreslåedekoncentrationer.3. Baggrunden for sidste del af forslaget er, at VKF i 2012 sikkerheds-vurderede Toluene-2,5-diamine (PTD) og på denne baggrund anbe-falede, at man nedsatte den maksimalt tilladte koncentration af PTDi hårfarver.
Miljøstyrelsen • Strandgade 29 • 1401 København KTlf. 72 54 40 00 • Fax 33 32 22 28 • CVR 25798376 • EAN (drift)5798000863002 (tilskud)5798000863019 • [email protected] • www.mst.dk
Forslaget forventes at hæve beskyttelsesniveauet, og der er kun meget be-grænsede økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet vedforslaget. Det har ingen statsfinansielle konsekvenser.Der skal stemmes om forslaget den 24. juni 2013 i den stående komité forkosmetiske produkter i Bruxelles.Regeringen er positivt stemt for forslaget, da VKF har vurderet, at 1) anven-delsen af de pågældende hårfarvestoffer til farvning af vipper er sikker, 2)anvendelsen af de 21 hårfarvestoffer er sikre i de givne koncentrationersamt at 3) den maksimale koncentration af toluene-2,5-diamin (PTD) sættesned. Regeringen agter derfor at stemme for forslaget.
1. StatusKommissionen sendte den 10. juni 2013 ovennævnte forslag til medlems-staterne.Forslaget har hjemmel i Rådets og Europa-Parlamentets forordning (EF) nr.1223/2009 om kosmetiske produkter (kosmetikforordningen).Der skal stemmes om forslaget den 24. juni 2013 ved forskriftsproceduremed kontrol (1999/468/EF art. 5a). Hvis der er kvalificeret flertal for forsla-get, forelægges det for Europa-Parlamentet og Rådet til kontrol af, at Kom-missionen har holdt sig inden for rammerne af sine beføjelser. De kan mod-sætte sig forslaget inden for en frist på 3 måneder. Hvis de ikke modsættersig forslaget, udsteder Kommissionen direktivet.Opnås der ikke kvalificeret flertal ved afstemningen, forelægger Kommissi-onen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet herom.Rådet skal træffe afgørelse inden for 2 måneder. Hvis Rådet vedtager for-slaget, eller ikke træffer afgørelse inden for fristen, forelægges forslaget forEuropa-Parlamentet, som skal træffe afgørelse inden for 4 mdr. Hvis Rådetmodsætter sig forslaget, vedtages det ikke.2. Formål og indholdForslaget er en tilpasning af bilag III (Listen over stoffer, som må anvendes ikosmetiske produkter i overensstemmelse med de fastsatte begrænsninger)til forordning (EF) nr. 1223/2009 om kosmetiske produkter (kosmetikforord-ningen). Bilag III rummer blandt andet alle de godkendte hårfarvestoffer.Formålet med forslaget er følgende tre ting:1) At præcisere, at brugen afvisse hårfarvestoffer til at farve vipper kun må udføres af professionelle; 2)at fastsætte koncentrationsgrænser for 21 sikkerhedsvurderede hårfarve-stoffer; samt 3) at nedsætte den i dag tilladte koncentration for hårfarvestof-fet PTD.
2
Der fastsættes med forslaget regler for anvendelsen af 9 oxidative hårfarve-stoffer og hydrogenperoxid i produkter til farvning af øjenvipper, i henhold tilVKFs vurdering fra 12. oktober 2012, hvor de nævnte stoffer blev vurderetsikre at anvende til vippefarve. Dog præciseres, at disse stoffer kun må an-vendes i produkter til professionelle brugere. Samtidig stilles der krav til atman påfører advarsler på disse produkter, svarende til de advarsler mananvender på allergifermkaldende hårfarver. Dermed bliver det eksempelvispåført produkterne, at disse ikke er beregnede til at anvendes på personerunder 16 år.Samtidig fastsættes der koncentrationsgrænser for en række hårfarvestof-fer, som i dag ikke er regulerede. For en række af disse hårfarvestoffer vilendvidere skulle påføres advarsler om allergi og anbefaling om, at personerunder 16 år ikke anvender produkterne.Endelig bliver der for toluene-2,5-diamin (PTD) fastsat en lavere maksimaltilladt koncentration på baggrund af den nyeste vurdering fra VKF.3. NærhedsprincippetIkke relevant.4. Konsekvenser for DanmarkLovgivningsmæssige konsekvenser:Da forordninger er direkte gældende i Danmark, skal der ikke udstedes na-tionale regler på området. Reglerne foreslås at finde anvendelse fra den 11.juli 2013, bortset fra advarselsreglerne for vippefarve og de nye begræns-ninger for de 21 hårfarvestoffer, der foreslås anvendt fra 1. juli 2014.Økonomiske og administrative konsekvenser:Forslaget forventes ikke at have væsentlige økonomiske konsekvenser forerhvervslivet. Forslaget er primært rettet mod producenterne af kosmetiskeprodukter, og Danmark har kun få virksomheder, der producerer kosmetik.En række af de hårfarvestoffer, der præciseres kun at måtte anvendes til atfarve vipper med af professionelle, må allerede i dag kun anvendes af pro-fessionelle. Nogle af stofferne har dog ikke denne præcisering og må i prin-cippet også anvendes af private.De 21 hårfarvestoffer, der sættes en maksimal koncentrationsgrænse for,kan i dag anvendes frit. Den koncentration, som VKF vurderer, tager dogoftest udgangspunkt i den koncentration, som industrien oplyser, at de an-vender. Det vurderes derfor, at der i de fleste tilfælde ikke være økonomiskekonsekvenser for virksomhederne fordi produkterne allerede kun indeholderden koncentration, VKF har vurderet er sikker.Statsfinansielle konsekvenserDer er ingen statsfinansielle konsekvenser forbundet med forslaget.Beskyttelsesniveau:
3
Forslaget vurderes at hæve beskyttelsesniveauet. Selv om det vurderes, atde fleste af de med forslaget regulerede hårfarvestoffer allerede nu anven-des i de samme koncentrationer, som reguleringen indebærer, vil forslagetmedføre, at flere hårfarveprodukter bliver påført advarsler om allergirisikoensamt advarsel om at bruge produkterne til personer under 16. For farvestof-ferne til vippefarve vil det, at disse stoffer begrænses til kun at måtte an-vendes af professionelle, formentlig betyde et større beskyttelsesniveau, ogdet, at også disse produkter skal påføres advarsler om allergirisiko og ad-varsler om at bruge produkterne til personer under 16, betyde et forbedretbeskyttelsesniveau. Endelig vil sænkningen af koncentrationsgrænsen forPTD medføre et bedre beskyttelsesniveau.5. HøringVKF har vurderet samtlige hårfarvestoffer, og deres vurderinger har været ioffentlig høring på Kommissionens hjemmeside.Et rammenotat om sagen har været sendt i høring i Miljøspecialudvalget 17.– 19. juni 2013. Der er indkommet følgende bemærkninger:3FogDIstøtter indstillingen.Videncenter for Frisørerstøtter opstramningen og bemærker desuden, atden Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed også får til opgave atlave en sikkerhedsvurdering af professionel håndtering af hårfarvestoffer.6. ForhandlingssituationenDer har ikke været nogen direkte forhandling af de enkelte stoffer, men for-slaget er et skridt til opfyldelse af hårfarvestrategien. Kommissionen harorienteret om den nødvendige ajourføring, og det forventes, at der vil væredet kvalificerede flertal for forslaget.7. Dansk holdningDanmark støtter op om forslaget, der sikrer at en række hårfarvestoffer ikkelængere kan anvendes til at farve vipper af private forbrugere, at en rækkehårfarvestoffer reguleres med en maksimal koncentration og bliver påførtadvarsler om allergirisiko, samt at hårfarvestoffet PTD begrænses yderlige-re. Det er velkendt at hårhårfarvestoffer kan give allergi og Danmark arbej-der for at sætte fokus på allergirisikoen ved brug af hårfarver. At en rækkeprodukter til hår- og vippefarvning nu skal påføres advarsler om ikke at væ-re egnede til personer under 16 år, anses for at være et skridt i den rigtigeretning. Danmark vil fortsat arbejde på at allergirisikoen ved brug af hårfar-ver håndteres i EU.8. Forelæggelser for FolketingetSagen har ikke tidligere været forelagt Folketinget.
4