Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 7
Offentligt
1164032_0001.png
1164032_0002.png
1164032_0003.png
1164032_0004.png
1164032_0005.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenSagsnr.: 2010-20-24-02188/dep. sagsnr. 15256Den 4. oktober 2012FVM 075
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af dihydrocap-siat som en ny levnedsmiddelingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådetsforordning (EF) nr. 258/97 (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Forslaget omhandler tilladelse til virksomheden Ajinomoto Co. Inc.’s markedsføring af di-hydrocapsiat som en ny fødevareingrediens. Dihydrocapsiat er et syntetisk fremstillet stof, dertilhører gruppen af capsinoider, der forekommer naturligt i chili- og peberfrugter. Ifølge an-søgeren skal stoffet anvendes med ernæringsmæssigt formål, idet capsinoider ifølge ansøgerer kendt for at øge kroppens energiforbrug og fedtforbrænding. Ifølge forslaget kan dihydro-capsiat anvendes som ingrediens i en række fødevarer i nærmere fastsatte mængder. Den Eu-ropæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet, at dihydrocapsiat er sikkert atanvende i de foreslåede fødevaregrupper og mængder. Godkendelsen til markedsføring vilomfatte det specifikke produkt fra Ajinomoto Co. Inc. Forslaget vurderes ikke at påvirke be-skyttelsesniveauet i Danmark. Regeringen kan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsat forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsfø-ring af dihydrocapsiat fra virksomheden Ajinomoto Co. Inc. som ny fødevareingrediens ihenhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 af 27. januar 1997 omnye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser (novel food forordningen).Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 7 i novel food forordningen. I henhold til denne ar-tikel skal der træffes beslutning om tilladelse til markedsføring i komitéprocedure, når der erfremsat indsigelse mod en ansøgning om godkendelse som nyt levnedsmiddel. Beslutningentræffes på grundlag af et forslag fra Kommissionen, som forelægges Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH).Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komité for Fødevarekædenog Dyresundhed (SCoFCAH). Afgiver Komitéen en positiv udtalelse med kvalificeret flertal,
2vedtager Kommissionen forslaget. Afgiver Komitéen en negativ udtalelse med kvalificeretflertal, vedtager Kommissionen ikke forslaget, idet Kommissionen indenfor to måneder kanforelægge Komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned kan forelægge forslaget for ap-pelkomitéen. Afgives der ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal, kan Kommissionenvedtage forslaget med mindre: a) forslaget vedrører beskatning, finansielle tjenesteydelser,beskyttelse af menneskers, dyrs eller planters sundhed eller sikkerhed eller endelige multilate-rale beskyttelsesforanstaltninger, eller b) det er fastsat i basisretsakten, at forslaget ikke kanvedtages, hvis der ikke er afgivet en udtalelse, eller c) et simpelt flertal er imod forslaget. I denævnte tilfælde kan Kommissionen indenfor to måneder forelægge komitéen et ændret forslageller indenfor en måned forelægge forslaget for appelkomitéen.Afgiver appelkomitéen med kvalificeret flertal en negativ udtalelse om forslaget, kan Kom-missionen ikke vedtage forslaget. Afgiver appelkomitéen med kvalificeret flertal en positivudtalelse, vedtager Kommissionen forslaget. Afgiver appelkomitéen ikke nogen udtalelse medkvalificeret flertal kan Kommissionen vedtage forslaget.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2012.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdVirksomheden Ajinomoto Co. Inc. indgav den 6. august 2010 en ansøgning til de kompetentemyndigheder i Storbritannien om tilladelse til at markedsføre dihydrocapsiat som en ny føde-vareingrediens.Formålet med tilsætningen er ernæringsmæssig, idet capsinoider ifølge ansøger kan øge krop-pens energiforbrug og fedtforbrænding. Herudover giver stoffet ifølge ansøgeren den sammefornemmelse af friskhed og velbehag, som er kendt fra indtag af chili- og peberfrugter, menuden den stærke smag.I det foreliggende forslag lægger Kommissionen op til, at dihydrocapsiat må anvendes i enrække fødevarer, herunder småkager, kiks, cerealier, drikkevarer, yoghurt og visse typer slik inærmere fastsatte mængder. Godkendelsen til markedsføring vil omfatte det specifikke pro-dukt fra virksomheden Ajinomoto Co. Inc.Det fremgår af den engelske sprogversion af forslaget, at fødevarer, der indeholder dihydro-capsiat skal mærkes ”Dihydrocapsiate”. Mærkningen på produkter, der markedsføres i Dan-mark, vil skulle følge den danske sprogversion af beslutningen, som endnu ikke foreligger.
3
De kompetente britiske myndigheder afgav den 10. juli 2011 den første vurderingsrapport,som konkluderede, at ansøgeren havde leveret tilstrækkelig dokumentation for, at dihydrocap-siat kunne godkendes som en ny fødevareingrediens.Kommissionen fremsendte de britiske myndigheders første vurderingsrapport til medlemssta-terne den 13. april 2011. Inden for 60-dages-perioden for kommentarer blev der indsendt be-grundede indsigelser mod markedsføringen fra en række medlemsstater.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har den 28. juni 2012 udtalt sig omproduktet under hensyntagen til kommentarerne fra medlemsstaterne. Den Europæiske Føde-varesikkerhedsautoritet (EFSA) vurderer, at dihydrocapsiat er sikkert at indtage i de foreslåe-de fødevaregrupper og mængder.Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af dihydrocapsiat vil være gælden-de fra 20.-dagen efter offentliggørelsen i EU-Tidende.Europa-Parlamentets udtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.Gældende dansk retReglerne i novel food forordningen er umiddelbart gældende i Danmark og de øvrige med-lemsstater. De konkrete beslutninger på baggrund af forordningen er rettet til bestemte virk-somheder og er umiddelbart gældende for disse.KonsekvenserForslaget har ikke samfundsøkonomiske eller statsfinansielle konsekvenser og indebærer ikkeadministrative byrder for erhvervet.De britiske myndigheder konkluderer i udtalelse af 10. marts 2011, at dihydrocapsiat i de an-søgte niveauer på 3 mg/portion opfylder kriterierne for godkendelse i henhold til novel foodforordningen. Ifølge de britiske myndigheder har ansøgeren leveret tilstrækkelig dokumenta-tion for sikkerheden af produktet.Dihydrocapsiat fremstilles ved esterificering af vanillyl alkohol og 8-methylnonanoic syre vedbrug af lipase-enzym. Ifølge ansøgningen skal stoffet anvendes med ernæringsmæssigt for-mål, idet capsinoider blandt andet er kendt for at øge kroppens energiforbrug og fedtforbræn-ding.Bemærkningerne fra medlemsstaterne til den britiske 1.-vurderingsrapport drejede sig blandtandet om, at der kun var udført studier med mennesker i kort tid, ved lav dosis og med et be-grænset antal personer, samt at der ikke var udført studier med børn.
4
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har inddraget medlemsstaternes be-mærkninger i sin samlede vurdering af dihydrocapsiat. Dihydrocapsiat forekommer naturligt ichilifrugter og er dermed allerede en del af den almindelige kost. Den Europæiske Fødevare-sikkerhedsautoritet (EFSA)vurderer, at det beregnede indtag som følge af tilsætningen af di-hydrocapsiat både for børns og voksnes vedkommende er sikkert ved de foreslåede anvendel-ser.På baggrund af udtalelsen fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurdererFødevarestyrelsen, at forslaget ikke vil påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:DI Fødevarer vurderer på basis af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) po-sitive udtalelser, at der er tilvejebragt tilstrækkelig dokumentation for at imødekomme ansøg-ningerne og godkende dihydrocapsiat som novel food ingrediens i fødevarer. DI Fødevarerfinder det væsentligt, at nye ingredienser, som Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) har vurderet sikre, godkendes uden forsinkelser. En effektiv novel food godkendel-sesproces er afgørende for mulighederne for produktudvikling og innovation i EU.Landbrug & Fødevarer henholder sig til, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) har vurderet den pågældende ingrediens og sagt god for anvendelsen til de ansøgteformål og i de ansøgte mængder.Regeringens foreløbige generelle holdningNye fødevarer og fødevareingredienser skal i henhold til reglerne om nye fødevarer (novelfood) forhåndsgodkendes til markedsføring i EU og underkastes en sikkerhedsvurdering, førde sættes på markedet. Det er regeringens holdning, at hvis produkter efter reglerne om nyefødevarer (novel food reglerne) er vurderet sikre at anvende, bør der gives en tilladelse tilmarkedsføring i EU under hensyntagen til de krav, der eventuelt måtte blive fastsat i forbin-delse med vedtagelse af beslutningen.Vurderingen foretaget af de kompetente britiske myndigheder samt af den Europæiske Føde-varesikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderer, at produktet er sikkerhedsmæssigt acceptabelt.Fødevarestyrelsen støtter denne vurdering.Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.
5
Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.