Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 326
Offentligt
1345906_0001.png
1345906_0002.png
1345906_0003.png
Regeringens høringssvar til Kommissionens høringer om Europasfremtidige turisme og rammebetingelser for turismeerhvervet iropaEuropa-Kommissionen har den 12. december 2013 udsendt to åbne hø-ringer om hhv. Europas fremtidige turisme og rammebetingelser for tu-rismeerhvervet i Europa med frist for besvarelse den 15. marts 2014.Resultatet af høringerne forventes præsenteret af vicepræsident i Europa-Kommissionen Antonio Tajani under Det Europæiske Turismeforum iRom den 17.-18. juli 2014.Formålet med Kommissionens høringer er, at identificere de væsentligsteudfordringer og muligheder for den europæiske turismesektor, samt atbidrage til en eventuel revision af Europa-Kommissionens Meddelelse fra2010 ”Europa, verdens førende rejsemål – En ny turismepolitik for Euro-pa”KOM(2010)352.Kommissionens dokumenter har været sendt i høring i EU-Specialudvalget for Konkurrenceevne, Vækst og Forbrugerspørgsmål.Der er modtaget høringssvar fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Er-hvervsstyrelsen, Danmarks Rejsebureau Forening og VisitDenmark.Kommissionens dokumenter udgør for begge høringers vedkommende etomfattende elektronisk spørgeskema, som vil blive udfyldt med udgangs-punkt i linjen, som fremgår af dette notat.Organisationer, virksomheder og andre er blevet opfordret til selvstændigtat svare på høringerne i supplement til regeringens høringssvar.Europas fremtidige turismeERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København KTlf.33 92 33 50Fax.33 12 37 78CVR-nr. 10092485EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
Regeringen er generelt enig i, at turisme spiller en vigtig rolle for Europa.Turismen bidrager bredt til vækst og beskæftigelse i hele Europa, både ibyerne og ved kysterne, og beskæftigelsen skaber jobs til en bred befolk-ningsgruppe, ca. 3,3 % af EU’s arbejdsstyrke, svarende til ca. 8 mio. job.Turismen er et internationalt konkurrenceudsat erhverv, og Europas posi-tion som verdens førende rejsemål er i stigende international konkurrencesom konsekvens af nye rejsemønstre og nye markeder.
2/2
I høringssvaret lægger regeringen vægt på, at europæiske turismeinitiati-ver skal have merværdi for Europa. Europa skal fokusere på at tiltrækketurister fra tredjelande, snarere end at flytte rundt på egne EU-borgere.I regeringens vækstplan for dansk turisme er det regeringens ønske atskabe vækst og beskæftigelse i dansk turisme bl.a. ved at prioritere føl-gende indsatsområder:Kvalitetsturisme.Det er regeringens ambition, at den danske turisme-sektor skal være kendt for høj kvalitet og service. Danmark kan ikkekonkurrere internationalt på pris, men derimod på at levere service ogkvalitet i top over for internationale turister.Storby- og erhvervsturismen.Der er stort potentiale i at tiltrække turi-ster fra de nye vækstmarkeder, særligt Kina og Rusland, som i stigen-de grad rejser til europæiske storbyer. Erhvervsturisme er et relevantfokusområde, da erhvervsturisme ikke er sæsonbetonet, og erhvervs-turister ofte har et højt døgnforbrug.Kyst- og naturturismen.Danmark har oplevet tilbagegang i turismenved de danske kyster siden 1990’erne. Der skal derfor arbejdes for atskabe mere innovation, udvikling og samarbejde ved kyst- og natur-områderne for at gøre disse områder attraktive over for turister.
I høringssvaret vil regeringen lægge vægt på disse indsatsområder, ogsamtidig generelt støtte, at der arbejdes på bedre synlighed og tilgænge-lighed til Europa. Derudover er det vigtigt fortsat at frembringe viden omturismesektoren i Europa gennem statistik og rapporter.Rammebetingelser for turismeerhvervet i EuropaMed høringen ønsker Kommissionen at identificere,hvilke initiativer ogadministrativ praksis på EU-niveau, nationalt, regionalt og lokalt niveau,der med fordel kan reduceres yderligere.Regeringen kan generelt støtte Kommissionens arbejde for at nedbringereguleringsmæssige byrder, herunder for turismeerhvervet, som hoved-sagligt består af små- og mellemstore virksomheder.Regeringen arbejder for, at der på EU-niveau sikres en sammenhængendeindsats for smart regulering, der resulterer i en forenkling af EU-reguleringen. Regeringen lægger vægt på, at reguleringsmæssige byrderkun vil blive reduceret i de tilfælde, hvor det ikke medfører forringelser afde grundlæggende beskyttelsesniveauer i lovgivningen.
3/3
Regeringen arbejder endvidere løbende for at styrke dansk turismes inter-nationale konkurrenceevne og rammevilkår. Blandt andet har regeringenindført en Red Carpet-ordning, efter inspiration fra den hollandske Oran-ge Carpet Procedure.Red Carpet-ordningen indebærer en mere smidig adgang til visum forforretningsrejsende til Danmark. Dette betyder, at forretningsrejsendemødes af en nemmere proces, og det er med til at forbedre dansk turismeskonkurrenceevne.