Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 460
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet/MECH
Sagsnr:
26209
Dato:
20. maj 2014
FVM 277
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af tilsætningsstofferne Riboflavin (E 101) og Carminer
(carminsyre, cochenille) (E 120) i form af aluminiumslakker som farvestoffer til visse
fødevarer ved ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretil-
sætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstofferne Riboflavin (E 101)
og Carminer (carminsyre, cochenille) (E 120) i form af aluminiumslakker som farvestoffer til
visse fødevarer. Der er ikke sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Forslaget er i
overensstemmelse med øvrige kriterier i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer om, at der skal være teknolo-
gisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedta-
gelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Forsla-
get forventes sat til afstemning den 26. maj 2014. Regeringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008
om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af tilsætningsstof-
ferne Riboflavin (E 101) og Carminer (carminsyre, cochenille) (E 120) i form af aluminiumslak-
ker som farvestoffer til visse fødevarer.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-
ning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med
hjemmel i artikel 7, stk. 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af
16. december 2008 om en fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, føde-
vareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-
lægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-
holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,
såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for
tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dy-
resundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der
udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen
vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har
udtalt sig inden for tidsfristen.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og
Dyresundhed (SCoFCAH) den 26. maj 2014.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om
gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Formål og indhold
Forslaget fastsætter maksimalt tilladte mængder for farvestofferne Riboflavin (E 101) og Car-
miner (carminsyre, cochenille) (E 120), når de anvendes som aluminiumlakker i rødmarmore-
ret ost, i en række traditionelle kødtilberedninger, fiskepostej, surimi, skaldyrspostej, fiskeæg
og i visse spiritusdrikke.
Når et farvestof anvendes som en aluminiumslak betyder det, at farvestoffet ikke er opløseligt
og dermed mere stabilt i forhold til pH og varme. Denne egenskab er en fordel, når farvestof-
ferne anvendes i visse produkter.
Kommissionen finder, at anvendelsen af stofferne er i overensstemmelse med kriterierne fast-
sat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer, som er:
- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
- at der er en teknologisk begrundelse, samt
- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af aluminiumlakker af farvestofferne Riboflavin
(E 101) og Carminer (carminsyre, cochenille) (E 120) i visse fødevarer finde anvendelse 20.
dagen efter offentliggørelsen.
Udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og de-
res anvendelsesbetingelser (bilag II). EU-listen for tilsætningsstoffer (bilag II) fandt anvendel-
se fra 1. juni 2013.
Konsekvenser
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderes
heller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.
Da det drejer sig om nicheprodukter er den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet ikke ble-
vet konsulteret, idet det vurderes, at de søgte anvendelser til nicheprodukter ikke vil bidrage
væsentligt til indtaget af aluminium.
DTU Fødevareinstituttet har udtalt, at de ansøgte anvendelser ikke giver anledning til
sundhedsmæssige betænkeligheder.
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-
mark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen.
Danish Seafood Association bemærker, at forslaget fra Kommissionen er et skridt i den rigtige
retning, men at den begrænsede høringsfrist har medført, at det har været svært at vurdere,
hvorvidt de foreslåede maksimalt tilladte mængder er tilstrækkelige ud fra et teknisk behovs-
kriterium
.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-
sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-
ningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16.
december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:
- at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,
- at der er et teknologisk behov for anvendelsen, samt
- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for de pågældende tilsætningsstoffer, og regeringen
agter på den baggrund at stemme for forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-
lemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
3