Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del Bilag 166
Offentligt
1342580_0001.png
1342580_0002.png
1342580_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
24. februar 2014Asyl- og VisumkontoretThomas Højgaard2014-0032-10861023663
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 238 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 3. januar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PeterSkaarup (DF).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 238 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge

og Integrationspolitik:

”Vil ministeren redegøre for, i det der henvises til artiklen”Venstre: Politiet skal stå til ansvar”, jf. BT den 16. dec. 2013,hvor mange personer der er blevet lukket ind uden ordentligregistrering, og hvor mange der er forsvundet?”

Svar:

Som oplyst af den daværende justitsminister på samrådet i FolketingetsRetsudvalg den 28. november 2013, jf. taleudkast sendt til Retsudvalgetden 5. december 2013 som svar på spørgsmål nr. 222 (Alm. del), er det ik-ke muligt præcist at opgøre, hvor mange personer der ikke har fået optagetfoto og fingeraftryk i Københavns Lufthavn, og hvor mange af disse per-soner der ikke efterfølgende har meldt sig i Center Sandholm.Dette skyldes for det første, at mindreårige børn typisk registreres påsamme sag som forældrene hos Københavns Politi, og i disse tilfælde vilantallet af asylansøgere ikke svare til antallet af asylsager. For det andetskydes det, at Københavns Politi ikke i alle sager har undladt at optagefingeraftryk og foto, idet politiet i nogle sager har kørt de pågældende tilStation Amager for at optage fingeraftryk og foto. For det tredje skyldesdet, at det ikke fremgår af Københavns Politis sagsbehandlingssystem, ihvilket omfang asylansøgere efterfølgende melder sig i Center Sandholm.Som oplyst på samrådet har Københavns Politi dog beregnet, at politiet iperioden fra 1. januar til 12. november 2013 har oprettet 334 sager vedrø-rende asylansøgere antruffet i Københavns Lufthavn. Sagerne omfatterasylansøgere antruffet ved såvel de ydre som de indre Schengen-grænserog omfatter både ansøgere, der er blevet taget ved kontrol, og ansøgere,der selv har henvendt sig til myndighederne for at søge asyl.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at ministeriet til brug for besvarel-sen af spørgsmål nr. 386 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg har ind-hentet en udtalelse fra Rigspolitiet. Rigspolitiet har i den anledning for såvidt angår antallet af udlændinge, som efter at have ansøgt om asyl i en po-litikreds ikke indfinder sig i Center Sandholm, oplyst følgende:”En udlænding, der ansøger om asyl i Danmark, det være sig ien politikreds eller hos Rigspolitiet i Center Sandholm, vil somdet helt klare udgangspunkt ikke være frihedsberøvet undersagsbehandlingen hos politiet, Udlændingestyrelsen og Flygt-2
ningenævnet. Ansøgeren vil således på et hvilket som helsttidspunkt have mulighed for at forlade indkvarteringsste-det/udrejse af landet, såfremt den pågældende ønsker det.Under hensyn hertil og til, at grundregistreringen af asylansø-gere, herunder optagelse af fingeraftryk, efter de fastsatte ret-ningslinjer skal ske umiddelbart ved indgivelsen af ansøgnin-gen om asyl i politikredsen, har Rigspolitiet ikke hidtil i sags-behandlingen haft fokus på at registrere/føre en særlig statistikover de udlændinge, som efter at have ansøgt om asyl i en poli-tikreds ikke indfinder sig i Center Sandholm. I disse tilfældehar Rigspolitiet alene – efter forløbet af nogen tid – på bag-grund af det materiale, som er modtaget fra politikredsen, op-rettet en sag, som herefter umiddelbart er blevet afsluttet medhenvisning til, at udlændingen er udeblevet. Ved (fornyet) an-træffelse af udlændingen her i landet eller ved Dublin-forespørgsler fra andre EU-lande vil udlændingen kunne iden-tificeres via det fingeraftryk, som er optaget i politikredsen ogderefter registreret i det relevante danske register og i Eurodac-databasen.En opgørelse over de udlændinge, der på landsplan er registre-ret af politikredsene som asylansøgere, men som ikke har ind-fundet sig i Center Sandholm, vil – hvis det overhovedet prak-tisk vil kunne lade sig gøre – forudsætte en meget omfattendeog dermed ressourcekrævende manuel gennemgang af et me-get stort antal sager.Rigspolitiet overvejer i øjeblikket behovet for at præcisere degældende retningslinjer for politikredsenes modtagelse af asyl-ansøgninger, herunder procedurerne i forbindelse med Rigspo-litiets overtagelse af sagerne.Rigspolitiet overvejer i den forbindelse muligheden for at kun-ne opgøre antallet af asylansøgere, der ikke indfinder sig iCenter Sandholm efter at have ansøgt om asyl i en politikreds.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse. Justitsmini-steriet kan i øvrigt henvise til ministeriets samtidige besvarelse af spørgs-mål nr. 386 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
3