Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del
Offentligt
1364042_0001.png
UDENRIGSMINISTERIET
1. maj 2014Spørgsmål fra Europaudvalget tiludenrigsministeren af 4. april 2014.EUU alm.del – spørgsmål 161 stillet afNikolaj Villumsen (KF)

EUU alm. del

Spørgsmål 161

”Ministeren bedes redegøre for menneskerettighedssituationen i Georgien samt redegøre forom ministeren mener, de demokratiske forhold i landet er på et niveau, så EU bør underskriveen associeringsaftale med Georgien i juni 2014?”

Svar:

Der er i Georgien sket en bemærkelsesværdig demokratisk konsolidering, med to eksempler påfredelig demokratisk magtoverdragelse i de seneste 18 måneder (parlamentsvalget i oktober2012 og præsidentvalget i oktober 2013). Der er dog fortsat udfordringer, bl.a. ift.retsvæsenetog respekt for etniske og seksuelle mindretals rettigheder.Det er områder, som den georgiskeregering selv har fokus på, og hvor der ydes støtte til reformer fra EU’s side, ligesom Danmarkstøtter reformarbejdet bilateraltgennem det danske Naboskabsprogram.Underskrivelsen af enassocierings- og frihandelsaftale mellem Georgien og EU planlagt til juni 2014 vil, i kraft af detambitiøse reformprogram knyttet til aftalen, udgøre et væsentligt bidrag til arbejdet med at sikreet uafhængigt retsvæsen og beskyttelse af mindretalsrettigheder.Fra dansk side vil vi også fremover følge den demokratiske udvikling og menneskerettigheds-situationen i Georgien tæt, ligesom det vil være i fokus i vores kontakter med de georgiskemyndigheder. Det gælder både ift. vores bilaterale naboskabsprogram, der bl.a. har fokus påretssektoren, og ift. EU’s naboskabspolitik, inklusiv naboskabsinstrumentet.Under mit besøg i Georgien den 8.-9. april havde jeg lejlighed til at rejse spørgsmålet ompolitisk motiverede retssager over for regeringenog til at understrege vigtigheden af politiskuafhængige domstole og retsvæsen.
1