Europaudvalget 2013-14
Rådsmøde 3307 - landbrug og fiskeri Bilag 2
Offentligt
1347491_0001.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Departementet
Sagsnr.: 25171
Den 18. marts 2014
FVM 256
E
FTERSENDELSE AF HØRINGSSVAR
om rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om obligatorisk
angivelse af oprindelsesland eller herkomststed for kød anvendt som ingrediens
KOM (2013) 755
Efter høring i Det Rådgivende Fødevareudvalgs EU-underudvalg er der kommet følgende
yderligere bemærkninger til Kommissionens rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om
obligatorisk angivelse af oprindelsesland eller herkomststed for kød anvendt som ingredi-
ens. Rapporten indgår i samlenotat om rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 24. marts
2014 oversendt til Folketingets Europaudvalg den 13. marts 2014.
DI Fødevarer mener, at obligatorisk mærkning med oprindelse på kød anvendt som in-
grediens vil medføre særdeles omfattende konsekvenser for fødevareproducenterne i
form af administrative byrder og omstillingsomkostninger. Samtidig vil oprindelsesmærk-
ning også have betydelige negative konsekvenser i forhold til miljø og madspild.
DI Fødevarer anfører, at obligatorisk oprindelsesmærkning på ingredienser blandt andet
vil indebære: Øgede omkostninger og emballagespild som følge af emballageændringer.
Øgede omkostninger på grund af madspild. Blandt andet vil det ikke længere være mu-
ligt for producenterne at anvende overskudsråvarer fra tidligere produktioner, såfremt
disse indeholder kød af anden oprindelse end det, der står på emballagen. Øgede res-
sourcer i forbindelse med rengøring (øget el- og vandforbrug). Markant øgede omkost-
ninger til kontrol, som ikke er fødevaresikkerhedsmæssigt betinget/begrundet. Øgede
omkostninger og kompleksitet i indkøb af råvarer (mindre fleksibilitet i sourcing af råva-
rer). Større kompleksitet i opbevaring af råvarer og færdigvarer (de enkelte produkter
skal opbevares efter oprindelse). Fratagelse af virksomhedernes mulighed for at produce-
re up-market produkter, som følge af manglende differentiering. Svækkelse af virksom-
hedernes navn og brand, som et vigtigt pejlemærke for forbrugeren og forbrugertilliden.
Forvirring blandt forbrugerne, som følge af en lang ingrediensliste med landebetegnelser.
Samt risiko for, at branchens handelspartnere udenfor Europa vil opleve et sådan krav
som en handelshindring. Det kan få konsekvenser for den store danske eksport af føde-
varer.