Europaudvalget 2015-16
EUU Alm.del Bilag 102
Offentligt
Miljø – og Fødevareministeriet
Fødevarestyrelsen/ Departementet
Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2015-29-22-01153/2015-10679
Den 17. november 2015
MFVM 451
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til ændringer vedrørende aromastoffer i aromagruppe FGE.208 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning 1334/2008 om aromaer og visse fødevareingre-
dienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat et foreløbigt udkast til forslag vedrørende ni af ti aromastoffer fra
aromagruppe FGE.208 (komitésag). Fire af de ni aromastoffer foreslås fjernet fra listen over
tilladte aromastoffer og de resterende fem foreslås kun tilladt i alkoholholdige drikkevarer. De
fem stoffer, som forslaget kun tillader anvendt i alkohol, får tillige indsat en fodnote i listen
med krav om at supplerende videnskabelige data skal fremlægges af ansøgere senest den 30.
april 2016. En vedtagelse af forslaget vurderes at hæve beskyttelsesniveauet i Danmark og
EU. Forslaget forventes sat til afstemning den 25. november 2015 i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Regeringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt et foreløbigt udkast til forslag til ændring af bilag I til Europa-
Parlamentets og Rådets forordning 1334/2008 om aromaer og visse fødevareingredienser med
aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer, som følge af en vurdering, foreta-
get af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 11, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-
ning 1334/2008 om aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til
anvendelse i og på fødevarer med hjemmel i artikel 7, stk. 4-6 i Europa-Parlamentets og Rå-
dets forordning 1331/2008 om en fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstof-
fer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter,
Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Kommissionen forelægger forslaget for forskriftsudvalg,
der udtaler sig med kvalificeret flertal. Såfremt Kommissionens forslag er i overensstemmelse
med forskriftsudvalgets udtalelse, og fordi der er tale om et særligt hastende tilfælde, vedta-
ger Kommissionen forslaget, og iværksætter det straks. Kommissionen meddeler ligeledes
straks iværksættelsen af forslaget til Europa-Parlamentet og Rådet, der indenfor 1 måned kan
gøre indsigelser ved at udtale sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødeva-
rer og Foder (SCoPAFF) den 25. november 2015.
EUU, Alm.del - 2015-16 - Bilag 102: Notat om komitésag om aromastoffer i aromagruppe FGE.208
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om
gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Formål og indhold
Forslaget vedrører ni af ti aromastoffer fra aromagruppe FGE.208. Det drejer sig om stofferne
p-mentha-1,8-dien-7-ol
(FL02.060), myrtenol (FL02.091), myrtenal (FL05.106), 2,6,6-
trimethyl-1-cyclohexen-1-carboxaldehyd (FL05.121), myrtenyl formate (FL09.272),
p-mentha-
1,8-dien-7-yl acetat (FL09.278), myrtenyl acetat (FL09.302), myrtenyl-2-methylbutyra
(FL09.899) og myrtenyl-3-methylbutyrat (FL09.900).
Forslaget fjerner fire aromastoffer: 2,6,6-trimethyl-1-cyclohexen-1-carboxaldehyd (FL05.121),
myrtenyl formate (FL09.272), myrtenyl-2-methylbutyrat (FL09.899) og myrtenyl-3-
methylbutyrat (FL09.900) fra listen over tilladte aromastoffer i forordning 1334/2008 om aro-
maer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fø-
devarer.
Derudover begrænser forslaget anvendelsen af fem aromastoffer:
p-mentha-1,8-dien-7-ol
(FL02.060), myrtenol (FL02.091), myrtenal (FL05.106),
p-mentha-1,8-dien-7-yl
acetat
(FL09.278) og myrtenyl acetat (FL09.302), til anvendelse i alkoholholdige drikkevarer. De 5
stoffer, som forslaget kun tillader anvendt i alkohol, får tillige indsat en fodnote i listen med
krav om at supplerende videnskabelige data skal fremlægges af ansøgere senest d. 30. april
2016.
Såfremt forslaget vedtages, vil det træde i kraft på dagen for dets offentliggørelse.
Udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol. Kom-
missionen vil til dette anvende hasteproceduren.
Gældende dansk ret
Aromaer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning 1334/2008 om aromaer og
visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte aromaer og deres evt.
anvendelsesbetingelser (bilag I).
Konsekvenser
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderes
heller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller nævneværdige erhvervsøkono-
miske konsekvenser.
Aromastoffer vurderes gruppevist af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som
har publiceret deres vurdering af aromastofferne i aromagruppen FGE.208 i juli 2015 (EFSA
Journal 2015;13(7):4173). Konklusionen på denne vurdering var, at perilla aldehyd (FL05.117)
i aromagruppen er fundet genotoksisk in vivo (skader på cellernes arveanlæg), hvorfor perilla
aldehyd blev fjernet fra listen over tilladte aromastoffer ved forordning 2015/1760.
EFSA konkluderede i øvrigt, at der er et potentielt sikkerhedsproblem med de øvrige ni stoffer i
gruppen. Dette skyldes, at perilla aldehyd er repræsentativt for de øvrige ni stoffer i gruppen.
2
EUU, Alm.del - 2015-16 - Bilag 102: Notat om komitésag om aromastoffer i aromagruppe FGE.208
1569132_0003.png
DTU Fødevareinstituttet er enige i EFSA’s vurdering af stofferne i FGE.208.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et øget beskyttelsesniveau i Danmark
og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er modtaget bemærkninger fra Forbruger-
rådet Tænk og Dansk Flavour Organisation.
Forbrugerrådet Tænk opfordrer til, at alle stofferne i aromagruppe FGE.208 fjernes fra listen
over tilladte aromastoffer, da de ikke mener, at det skal være tilladt at bruge aromastoffer,
som EFSA vurderer, der er et potentielt sikkerhedsproblem med på baggrund af genotoksicitet.
Forbrugerrådet Tænk mener, at forsigtighedsprincippet skal anvendes, så forbrugernes sikker-
hed dermed prioriteres højest.
Dansk Flavour Organisation (DFO) støtter fjernelsen af de fire stoffer fra listen over tilladte
aromastoffer, da disse ikke anvendes i fødevarer på det europæiske marked. Derudover mener
DFO ikke, at det er nødvendigt at indføre forbud og begrænsninger ved en hasteprocedure for
de fem øvrige stoffer, idet der ikke er dokumenteret en risiko for forbrugerne. DFO bemærker,
at industrien for de fem stoffer er i fuld gang med at udføre yderligere tests, og at de foreløbi-
ge resultater ikke viser tegn på toksicitet.
DFO anfører som en generel bemærkning, at det er meget omkostningstungt for aromaindu-
strien at omformulere aromaer, når eksisterende aromaer ikke længere tillades i visse fødeva-
rer. Derfor mener DFO ikke, at det er rimeligt at begrænse anvendelsen af stoffer, så længe de
ikke er færdigvurderet.
DI Fødevarer bemærker, at det er deres opfattelse, at Kommissionen bryder praksis ved at
begrænse anvendelse af brug af en række aromastoffer, der endnu ikke er færdigvurderet af
EFSA. DI Fødevarer opfordrer til at få afstemningen udskudt til det nye år, hvor yderligere do-
kumentation og vurdering heraf er gennemført af EFSA, således at stoffer bliver evalueret af
EFSA, inden Kommissionen håndterer stofferne. DI Fødevarer oplyser også, at de pågældende
stoffer stort set ikke anvendes af danske producenter.
Fødevarestyrelsen vurderer på baggrund af DFO’s og DI Fødevarers oplysninger om, at de på-
gældende stoffer stort set ikke anvendes af aroma- og fødevareproducenter i Danmark, at for-
slaget ikke vil medføre nævneværdige erhvervsøkonomiske konsekvenser.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for aro-
maer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af aromaer sker ud
fra kriterier fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning 1334/2008 om aromaer og
visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer.
Det er regeringens holdning at aromastoffer, hvor EFSA har vurderet, at der er et potentielt
problem med genotoksicitet, ikke bør tillades tilsat fødevarer, og regeringen agter på den bag-
grund at stemme for forslaget.
3
EUU, Alm.del - 2015-16 - Bilag 102: Notat om komitésag om aromastoffer i aromagruppe FGE.208
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-
lemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
4