Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
S 1427
Offentligt
1781420_0001.png
DTU DOC NR. 17/12293
Dato 15-08-2017
Risikovurdering af fipronil fundet i æg.
Opdrag
I forbindelse med et § 20 spørgsmål er DTU Fødevareinstituttet blevet bedt om at
vurdere risikoen ved indtag af fipronil fra æg.
Konklusion
DTU Fødevareinstituttet er enig med Fødevarestyrelsen i, at der ikke er fundet
koncentrationer af fipronil i æg, der kan betragtes som sundhedsskadelige.
Usikkerhed
Vurderingen er baseret EFSA gennemgang af stoffet. På baggrund af denne og de
fundne koncentrationer betragtes konklusionen af vurderingen som ret sikker.
Vurdering
Fipronil er potent toksisk stof, som mennesker kun kan indtage i lave doser uden
risiko for sundhedsskadelige efekter. Som de fleste andre kemiske stoffer medfører
fipronil effekter efter kort tids indtag (akut) såvel som efter lang tids indtag (i
princippet et livstidsindtag). Acceptabelt daglig indtag (ADI) er fastsat til 0,0002
mg/kg legemsvægt/dag og den akutte reference dosis (ARfD) er fastsat til 0,009
mg/kg legemsvægt/dag. I denne sag er der taget udgangspunkt i stoffets potentielle
effekter efter kort tids indtag, da fipronil er fundet i æg som følge af en ulovlig
anvendelse.
Forsøg med drægtige rotter har vist, at fipronil kan påvirke adfærden hos afkommet.
Den højeste dosis (NOAEL), hvor der
ikke
er set en sådan effekt, er 0,91 mg/kg
legemsvægt/dag (EFSA, 2006). På baggrund heraf har den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) fastsat ARfD til 0,009 mg/kg legemsvægt/dag.
Der er gennemført 2 beregninger af indtaget af fipronil fra æg og æggeprodukter i
Danmark. De bygger begge på et indtag, hvor kun 2,5 % af den del af befolkningen,
der spiser æg og æggeprodukter, har et højere indtag (97,5 percentilen).
1. I Danmark er der fundet koncentrationer af fipronil i æg på op til 0,017 mg/kg. Indtaget af æg
og æggeprodukter i Danmark er beregnet på baggrund af
data fra DTU’s kostdatabase.
Indtag af fipronil fra disse kilder udgør henholdsvis 0,4 % og 0,2 % af ARfD på 0,009 mg/kg
legemsvægt/dag for børn og voksne.
2. Den højeste koncentration af fipronil, som DTU har kendskab til, at der er fundet i Europa, er
1,2 mg/kg. Hvis der tages udgangspunkt i denne koncentration udgør indtaget henholdsvis
S 1427 - 2016-17 - Endeligt svar på S 1427: Vil ministeren bede Fødevarestyrelsen om at fremlægge videnskabelig dokumentation for stoffet fipronils uskadelighed, set i lyset af at stoffet findes på EU’s liste over hormonforstyrrende stoffer?
1781420_0002.png
28 % og 13 % af ARfD på 0,009 mg/kg legemsvægt/dag for børn og voksne.
På baggrund af ovenstående vurderer DTU Fødevareinstituttet, at der ikke er en
sundhedsmæssig risiko ved kortere tids indtag af æg med de fundne
koncentrationer..
Der foregår en løbende videnskabelig diskussion omkring fipronils eventuelle
hormonforstyrrende effekter. I nogle studie, er der set effekter ved doser, der ligger
på niveau med NOAEL på 0,91 mg/kg legemsvægt/dag, som danner grundlag for
ARfD.
Vurderingen er udarbejdet af Max Hansen, Elsa Nielsen og Bodil Hamborg
Referencer:
EFSA Scientific Report (2006) 65, 1-110. Conclusion regarding the peer review of
the pesticide risk assessment of the active substance fipronil. Finalised: 3 March
2006. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2006.65r/epdf
Udskrevet d.: 16-08-2017