Klimasparekrav for Danmark

70% færre drivhusgasser end i 1990. Det mål har regeringen og dens støttepartier sat sig for, at Danmark skal nå i 2030.

De danske klimamål og EU's klimasparekrav til os

EU’s klimapolitik har sat et bindende mål for Danmark. Vi er forpligtet til at sænke vores CO2-udledninger med 39% i forhold til niveauet i 2005, det skal ske på de områder, som ikke er dækket af kvotehandelssystemet. Det er særligt transportsektoren, opvarmning af boliger og udledninger fra landbruget – populært omtalt som biler, boliger og bønder.

EU’s krav til Danmark ser beskedne ud i forhold til de nye danske ambitioner. Men der er lang vej i mål. Og Europa-Kommissionen havde allerede svært ved at se, hvordan vi vil nå at opfylde vores forpligtigelser, når de vurderede vores tidligere planer. 

 

Kommissionen kritiserer de nationale klimaplaner

Alle EU’s medlemslande afleverede i december 2018 deres nationale klimaplaner til Europa-Kommissionen.

Lande som Danmark og Sverige er forpligtet til at nedbringe deres udledninger markant mere end andre og i de nationale klimaplaner redegøres for, hvordan det skal ske. 

I juni 2019 offentliggjorde Kommissionen sin vurdering af de enkelte landes planer. Kommissionen havde set på de danske planer og vurderede, at Danmark vil nå at sænke vores udledning af CO2 med 23% - og ikke som vi er forpligtet 39% (målt i forhold til 2005). 

 

Danmark skal levere 39% inden 2030

Hver dansker udleder i gennemsnit 19 ton CO2 om året via sit forbrug af energi, mad, produkter, rejser og serviceydelser.

Uden nye initiativer opnår vi reduktioner på 20-26% (med gældende ordninger og allerede besluttede initiativer). Danmark skal derfor gennemføre nye initiativer på 13-19%, hvilket svarer til en årlig besparelse på ca. 24 millioner ton CO2.

Læs: Kommissionen opfordrer medlemsstaterne til at øge ambitionerne i deres planer for at gennemføre Parisaftalen

Senest opdateret: [16.08.2019]
Sideansvarlig: Rasmus Baastrup

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik