Asyl og flygtninge i EU

EU’s asylregler om modtagelse og behandling af asylansøgere bygger på Genevekonventionen (om beskyttelse af flygtninge) og Menneskerettighedskonventionen. Begge er vedtaget i FN-regi og underskrevet af samtlige EU-lande.

Flygtninge er defineret som mennesker, der risikerer vold og forfølgelse i deres hjemland pga. religion, etnicitet, krig, politiske holdninger eller seksuel orientering. De kan ved ankomst til EU’s grænser søge asyl. Myndighederne undersøger så, om det er berettiget, og er det det, får man status som flygtning og har krav på beskyttelse. Det er en menneskerettighed at kunne søge om asyl. Men hvis modtagerlandet ikke finder, at det er berettiget (altså at det er dokumenteret, at man har behov for beskyttelse), kan man give afslag på asyl, og så kan personen sendes tilbage til sit hjemland.

Hvor bor verdens flygtninge? 

Man kan måske undre sig over, at mennesker flygter så langt væk hjemmefra, f.eks. fra Syrien til Europa. Det er faktisk også kun ca. 10% af verdens flygtninge, der kommer til Europa. Langt de fleste bliver i nærområderne. Desværre bliver de færreste nogensinde anerkendt som flygtninge, men bliver tolereret i en eller anden grad af værtslandet, typisk nabolande til de store konflikter og til diktaturer. Størstedelen af verdens i alt 68,5 millioner flygtninge opholder sig i udviklingslande.

Mange flygtninge tilbringer hele livet, måske i flere generationer, i enorme, permanente flygtningelejre i nabolandene. Nogle flygter videre fra disse lejre og ender i EU. Men det er meget dyrt, og rejsen er som regel livsfarlig.

Gå til Genevekonventionen Gå til Menneskerettighedskonventionen
Syrian unofficial refugee camp in Reyhanli. This camp is for syrian people from Idlib, Aleppo and Rakka. September 9, 2017, Reyhanli, Turkey - Fotograf (c)RADEK PROCYK

EU's asylpolitik

I kølvandet på de store flygtningestrømme i 2015-17, da krigen i Syrien var på sit højeste, udfordredes EU's asylpolitik
Gå til temaside
Folketingssal

Danmarks asylregler

Danmark deltager ikke i EU's asylpolitik - så hvordan er de danske regler for asyl?
Gå til temaside
Lande flest flygtninge infografik
Fakta om flygtninge
Båd med flygtninge

Flygtningekrisen 2015

Hvordan har EU tacklet flygtningekrisen?
Gå til temaside

Senest opdateret: [19.08.2019]
Sideansvarlig: Kirstine Chege

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik