De mest benyttede ruter for flygtninge og migranter

Flygtninges og migranters rejseruter ændrer sig over tid. Læs om ruterne til det forjættede land - Europa.

 

Den vestlige Middelhavsrute (Fra Marokko til Spanien)

Denne rute blev især benyttet for et årti siden, og særligt af økonomiske migranter fra Afrika syd for Sahara. Siden har et samarbejde mellem de spanske og marokkanske myndigheder betydet færre flygtninge og migranter ad denne vej. 

I 2017 benyttede 23.143 flygtninge og migranter den vestlige Middelhavsrute. I dag er det mest mennesker fra Guinea, Elfenbenskysten og Gambia, der benytter denne rute.

Den centrale Middelhavsrute (Fra Libyen til Italien og Malta) 

Siden en borgerkrigslignende situation brød ud i Libyen i 2013, har menneskesmuglere benyttet sig flittigt af landet til at sende flygtninge og migranter i retning mod det italienske fastland og den italienske ø Lampedusa og Malta.

Menneskesmuglerne sender ofte flygtninge og migranter afsted i gamle, faldefærdige fiskerbåde eller i gummibåde uden det nødvendige udstyr. Det betyder, at sejladsen over Middelhavet er særdeles farlig.

Den centrale Middelhavsrute blev sidste år benyttet mest af folk fra Nigeria, Bangladesh og Guinea, og i alt 118.962 flygtninge og migranter krydsede i 2017 Middelhavet denne vej.

Den østlige Middelhavsrute: (Fra Tyrkiet til Grækenland)

Langt størstedelen af de flygtninge og migranter, der kom til Europa i 2015, rejste fra Tyrkiet til de græske øer, især øen Lesbos.

Fra 2014 til 2015 steg antallet af flygtninge og migranter, som benyttede denne rute, fra 51.000 til 885.000. Men i oktober 2015 lavede EU-landene en aftale med Tyrkiet, som fik færre mennesker til at tage denne rute. 

I 2016 benyttede 182.534 mennesker den østlige Middelhavsrute, og i 2017 var tallet faldet til 42.305. Ruten blev sidste år mest benyttet af mennesker fra Syrien og Irak.

Balkanruten

En del flygtninge og migranter rejser også fra Tyrkiet og Grækenland til Makedonien og Bulgarien. Derfra rejser de til Serbien og videre til EU-landene Ungarn og Kroatien, inden de rejser videre i retning mod Vesteuropa for at søge asyl der. 

Sidste år benyttede 12.178 mennesker Balkanruten. Det er et markant fald fra 2016, hvor 122.779 mennesker benyttede ruten. I 2015 var tallet 764.038.

En stor del af dem, der benytter Balkanruten, rejser gennem Grækenland først. Derfor optræder de i statistikken for både Balkanruten og for den østlige Middelhavsrute.

Kilde: Frontex, UNHCR, IOM

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik