Hvad er Kommissionens genopretningsfond?

09.07.2020

Europa-Kommissionens forslag til en genopretningsfond stiller 750 mia. euro. til rådighed, som medlemslandene får mulighed for at søge gennem EU-programmer. 500 mia. euro er tiltænkt som direkte støtte, mens 250 mia. euro stilles til rådighed som lån.

Som et led i det samlede budgetforslag for 2021-2027 kaldet den flerårige finansielle ramme (FFR) har Europa-Kommissionen præsenteret et forslag til en genopretningsfond efter coronakrisen.

Fonden skal finansieres ved optagelse af fælles EU-lån på de finansielle markeder med sikkerhed i EU-budgettet.

Fonden kommer oveni EU-budgettet, og ikke på bekostning af eksisterende EU-programmer. Genopretningsmidlerne skal gå til de områder, hvor der er mest brug for støtte, og hvor der er størst sandsynlighed for udbytte. 

Genopretningsfondens 3 søjler

  • 655 mia. euro skal gå til støtte til medlemslandenes genopretning efter coronakrisen. Programmet vil være åbent for alle medlemslande, men det vil primært være rettet mod de lande, som er hårdest ramt. 
  • 56,3 mia. euro skal gå til en kick-start af EU’s økonomi gennem private investeringer. 
  • 38,7 mia. euro skal gå til læring fra coronakrisen. De programmer, som har været særligt nyttige, vil blive styrket, og der vil desuden blive oprettet et nyt sundhedsprogram.
Det samlede budgetforslag for 2021-2027 og forslaget til genopretningsfonden er på dagsordenen på et topmøde mellem EU’s stats- og regeringschefer i Bruxelles den 17. og 18. juli 2020.

Senest opdateret: [17.09.2020]
Sideansvarlig: Stine Sofie Mathisen