Grønland og Færøerne

Grønland og Færøerne er ikke medlem af hverken EU eller EØS, selvom de er tæt knyttet til Danmark gennem Rigsfællesskabet

Udsigt over den Grønlandske by Ilulissat. Kilde: Kommissionen 

Grønland og Færøerne har deres helt egen historie i forhold til EU. Da Danmark blev medlem af EF i 1973, blev Grønland det også, fordi Grønland endnu ikke havde hjemmestyre og derfor fulgte Danmark. Dette ændrede sig dog i 1979, hvor Grønlands hjemmestyre blev indført, og efter en vejledende folkeafstemning valgte Grønland at træde ud af EF pr. 1. februar 1985. Færøernes historie er en anden, da de har haft selvstyre siden 1948, og derfor var det muligt at fravælge EF, selvom Danmark meldte sig ind. 


Færøerne og Grønland har trods manglende medlemskab stærke bånd til EU. I begge lande udgør fiskeri en stor del af økonomien. Derfor har både Grønland og Færøerne indgået særlige fiskeriordninger med EU. Derudover har Grønland har status som såkaldt oversøisk land og territorium med særlige forbindelsesaftaler til EU, som kaldes associeringsordninger, og Færøerne har en frihandelsaftale med EU. 

Danmark deltager i Schengen-samarbejdet, men Grønland og Færøerne gør ikke. Det betyder, at borgere fra Schengenlande ikke kan rejse frit til Grønland og Færøerne. Der er dog lavet nogle specielle foranstaltninger, så rejser mellem Danmark og de to andre dele af Rigsfællesskabet kan foregå nemmere. Derfor har Danmark via Schengen-aftalen forpligtet sig til at lade det danske politi udøve effektiv personkontrol med færøske og grønlandske grænser til lande uden for Schengen-samarbejdet. Desuden deltager Grønland og Færøerne i det nordiske samarbejde om pas- og rejsefrihed.

 

 

Senest opdateret: [01.12.2017]
Sideansvarlig: Rasmus Baastrup

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik