Dansk europapolitik

Den siddende regering fører Danmarks europapolitiske kurs. De andre partier i Folketinget er dog med til at aftale de overordnede linjer for fremtidens EU-politik.


Partierne i Folketinget bliver enige om den danske europapolitiske kurs ved at indgå en aftale, et såkaldt forlig. Hvis en europapolitisk aftale skal ændres, kræver det enighed blandt aftalens parter. Kan partierne ikke blive enige, kan ændringer først gennemføres efter et nyt folketingsvalg. 

To centrale europapolitiske aftaler

  • Retsforbeholdet: I december 2014 indgik Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Konservativt Folkeparti en aftale om, at Danmark skulle til folkeafstemning om retsforbeholdet
  • Lissabontraktaten: I 2008 indgik Venstre, Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance (dengang Ny Alliance) en aftale om Folketingets tilslutning til Lissabontraktaten

Links

2014: Regeringen (Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre), Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har i december 2014 indgået følgende europapolitiske aftale:

2008: Regeringen (Venstre, Det Konservative Folkeparti) Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance (dengang Ny Alliance), har indgået følgende europapolitiske aftale om Lissabontraktaten:

Denne artikel dækker disse relaterede emner:

Senest opdateret: [06.12.2018]
Sideansvarlig: Rasmus Baastrup

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik