Europaparlamentsvalg

Der er afholdt direkte valg til Europa-Parlamentet hvert femte år siden 1979.

Hvert land bestemmer selv, hvordan valget skal foregå, men der skal sikres ligestilling mellem kønnene og hemmelig afstemning. Ved valg til Europa-Parlamentet anvendes forholdstalsvalgmetoden. Valgretsalderen er 18 år, med undtagelse af Østrig, hvor den er 16 år.

Medlemmerne af Europa-Parlamentet har fået større indflydelse i EU gennem årene. EU’s love skal eksempelvis nu også vedtages i Europa-Parlamentet, hvilket ikke altid har været tilfældet.

Europaparlamentarikernes store indflydelse på dagligdagen i Danmark og de andre europæiske lande har dog ikke fået flere vælgere til at deltage i valgene til Europa-Parlamentet. Den samlede stemmeprocent i de 28 medlemslande endte på 42,54 procent ved seneste valg i 2014, og det er den laveste siden de første direkte valg i 1979. Næste valg til Europa-Parlamentet bliver afholdt den 26. maj 2019.

Der har ikke altid været direkte valg af medlemmer til Europa-Parlamentet. I de første år blev medlemmerne udpeget af de nationale parlamenter. I Danmark var en række af Folketingets medlemmer også udpeget til at være medlem af Europa-Parlamentet. Den gamle ordning med at udpege medlemmer fra de nationale parlamenter svarer lidt til den måde, hvorpå folketingsmedlemmer i dag deltager i parlamentariske forsamlinger i NATO, FN og Europarådet. Man indførte sidenhen direkte valg til Europa-Parlamentet for at gøre EU mere demokratisk.

Denne artikel dækker disse relaterede emner:

Senest opdateret: [28.05.2019]
Sideansvarlig: Rasmus Baastrup

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik