Folkeafstemninger om EU

Danmark har tradition for at holde folkeafstemninger om EU for at sikre, at der er folkelig opbakning til vigtige beslutninger.

Du kan måske huske, at du stemte ja eller nej til Danmarks medlemskab af EF? Til retsforbeholdet eller patentdomstolen? I Danmark afholdes der afstemninger om vigtige beslutninger om bestemte EU-sager for at sikre, at de ikke bliver taget uden befolkningens opbakning.

Regler for folkeafstemninger om EU

De danske regler for folkeafstemninger om EU-sager er fastlagt i grundloven. Reglerne er til for, at det ikke skal være for let at afgive suverænitet til en international institution som EU. At afgive suverænitet betyder, at Danmark overlader lovgivende, udøvende og dømmende magt til EU. For at afgive magt til EU skal mindst 5/6 (150) af folketingsmedlemmerne stemme for et lovforslag. Hvis Folketinget ikke udviser den tilstrækkelige opbakning, skal sagen til folkeafstemning, som vi har set det flere gange siden danskerne stemte om EF-medlemskab i 1972. Ved folkeafstemninger har et flertal i vælgerbefolkningen mulighed for at ændre en beslutning.

Hvad betyder et nej fra befolkningen? 

Folketingets beslutning kan ikke omgøres af et lille nej i vælgerbefolkningen. For at lovforslaget falder bort, skal et flertal af vælgerne stemme nej og flertallet skal udgøre mindst 30% af befolkningen. Et eksempel er folkeafstemningen om patentdomstolen i 2014. Et flertal i Folketinget havde godkendt, at Danmark blev del af den fælles domstol, men fordi der ikke var 5/6 af folketingsmedlemmerne, som stemte ja, var beslutningen ikke gyldig. Folketinget valgte derfor at afholde en folkeafstemning, hvor et flertal af vælgerne stemte ja og bakkede op om Folketingets beslutning. Havde et flertal af vælgerne stemt nej, ville Danmark ikke kunne godkende patentdomstolen.

Oversigt over folkeafstemninger om EU 

2015: Ændring af retsforbeholdet – NEJ  

2014: Godkendelse af dansk deltagelse i Den Fælles Patentdomstol - JA 

2000: Ophævelse af euroforbeholdet – NEJ  

1998: Godkendelse af Amsterdamtraktaten – JA  

1993: Godkendelse af Edinburgh-afgørelsen og herunder Maastrichttraktaten - JA

1992: Godkendelse af Maastrichttraktaten – NEJ

1986: Godkendelse af Den Europæiske Fælles Akt – JA 

1972: Danmarks EF-medlemskab – JA 

Senest opdateret: [05.10.2018]
Sideansvarlig: Rasmus Baastrup

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik