Væske i håndbagagen

Der er regler for, hvor meget væske du må tage med om bord på et fly, når du rejser i EU.

Væsker
Væske, der medbringes i den håndbagage, som du tager med om bord på et fly, skal være pakket i beholdere, der maksimalt kan indeholde 100 milliliter (1 deciliter). Beholderne skal være pakket i en gennemsigtig plastpose, der kan genlukkes. Posen må maksimalt have et rumfang på 1 liter. Du kan købe poserne i en række store super-markeder.

Væsker omfatter i denne henseende også væskelignende stoffer såsom geléer og cremer, blandinger af flydende og faste stoffer og indholdet i beholdere under tryk. F.eks. vand, tandpasta, hårgelé, drikkevarer, suppe, saft, parfume, barberskum, spraydåser og andre stoffer med lignende konsistens. Beholdere kan være flasker, dåser, tuber m.v.

Hvis man eksempelvis ønsker at medbringe ½ liter sodavand i håndbagagen, skal den fordeles i fem beholdere med hver 100 ml i. De fem beholdere skal herefter placeres i en gennemsigtig plastpose, der maksimalt rummer 1 liter.

Reglerne omfatter kun håndbagage, så hvis væskerne pakkes i den traditionelle bagage, der checkes ind, er det ikke nødvendigt at anvende gennemsigtige plastposer og 100 ml væskebeholdere.

Visse væsker og væskeformige stoffer er undtaget fra EU’s regler. Det drejer sig f.eks. om babymad, medicin og lignende, som må medbringes til brug på flyrejsen i større mængder end 100 milliliter.

Man bør dog være forberedt på, at sikkerhedspersonalet kan forlange bevis for væskens ægthed.

Reglerne gælder ikke varer, der købes i lufthavnene efter sikkerhedskontrollen. Det vil således stadig være muligt at købe toldfrie varer i lufthavnen.

Varerne vil dog blive udleveret i en forseglet pose, der ikke må åbnes før ankomsten til slutdestinationen.

EU indførte de nye regler som en reaktion på det terrorforsøg, som britiske myndigheder afslørede den 10. august 2006, hvor flydende sprængstof skulle bruges til at sprænge en række fly i luften.

De nye regler findes i Kommissionens forordning nr. 1546/2006.

Trafikstyrelsens logo

I Danmark er det Trafikstyrelsen,
der administrerer EU-reglerne om luftfart

Kontakt Trafikstyrelsen hvis du har yderligere spørgsmål om reglerne for bagage ved flytransport.   

Senest opdateret: [14.06.2018]
Sideansvarlig: Stine Sofie Mathisen

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik