Pillepas

Et pillepas er en medicinattest, der skal medbringes, hvis du medbringer medicin, som indeholder euforiserende stoffer, til et Schengenland.

Et pas og piller i forskellige farver.Hvis du skal ud at rejse og har brug for at medbringe medicin, som indeholder euforiserende stoffer, kan du bestille et såkaldt pillepas, der gælder i hele Schengenområdet. Det kaldes også en Schengenattest. Pillepasset gælder både for håndkøb og receptpligtig medicin og er et bevis for, at du kun medbringer medicin til eget brug. Hvis du skal rejse til et land udenfor Schengen, kan du i visse tilfælde alligevel få et pillepas, men det er landet selv, der bestemmer, hvilke regler der gælder.

1. Undersøg, om du behøver et pillepas til din medicin. Som hovedregel gælder det, at du skal bruge et pillepas, hvis din medicin indeholder sløvende eller euforiserende stoffer samt stoffer, der påvirker centralnervesystemet. Kontakt apoteket eller din læge, hvis du er i tvivl. Hvis du har flere forskellige slags medicin med på ferie, som alle kræver et pillepas, skal du have et for hvert præparat.

2.  Få en recept fra din læge på din medicin. Dette gælder også selvom din medicin er håndkøbsmedicin.

3.  Bestil pillepasset på apoteket eller online. 

På apoteket: Det er lettest at bestille pillepasset på det apotek, hvor du har købt medicinen. Husk at medbringe recept og pas, når du bestiller på apoteket. Det kan også være nødvendigt at medbringe enten emballage eller kassebon.

Du kan bestille pillepasset gratis online på følgende links og hente det på apoteket:

5. Rejser du til et land udenfor Schengenområdet, skal du kontakte det pågældende lands ambassade for at høre, om du skal bruge et pillepas til din medicin.

1. Kontakt det pågældende lands ambassade for at høre, hvad reglerne er for den type medicin, du vil medbringe.

2. Ambassaden vil typisk bede dig om at få en attest fra din læge på engelsk (eller et andet sprog), der indeholder følgende oplysninger:

  • Dit navn, fødselsdato og pasnummer
  • Hvad du behandles for
  • Hvad du behandles med (navn og styrke på medicinen)
  • Hvilken mænge medicin du er ordineret hver dag

3. I nogle tilfælde kan du få en attest hos dit apotek. Apoteket bestemmer, hvad denne attest koster. 

  • Hvis du har en recept på medicin, som indeholder euforiserende eller sløvende stoffer, kan du få et pillepas fra din læge.
  • Du kan ikke få pillepas til alt medicin. Astmamedicin, hjertemedicin, hormoner og lignende typer medicin kræver ikke et pillepas. Som regel vil der være en rød trekant på pakken af de typer medicin, som kræver et pillepas.
  • Du skal have et gyldigt pas for at få et pillepas.
  • Pillepasset gælder i maks. 30 dage.
  • Med et pillepas kan du rejse med din medicin indenfor Schengenlandene i 30 dage og eventuelt andre lande, hvis du har fået det at vide af landets ambassade.
  • Du må gerne have medicin i håndbaggagen, når du flyver, men husk at have pillepasset på dig og eventuelt også den originale emballage.

Danmark indgik Schengensamarbejdet i 2001, hvilket betyder, at der er visse regler for, hvordan man må rejse med medicin i Schengenområdet. Reglerne om Schengenattester (pillepas) er fastlagt i Schengenkonventionens artikel 75.

I Danmark udstedes Schengenattester på apoteket, jf.apotekerlovens § 11, stk. 1, nr. 10.

Reglerne gælder i hele Schengenområdet

Reglerne gælder i de 26 Schengenlande:

Schengenområdet

I Danmark er det Sundhedsstyrelsen under Sundheds- og Ældreministeriet, som forvalter reglerne om pillepas.

Du kan kontakte ministeriet eller apotek.dk, hvis du har flere spørgsmål om medicin og pillepas.

Forslag til dig på eu.dk

Denne artikel dækker disse emner:

Senest opdateret: [10.10.2019]
Sideansvarlig: Anders Hulgreen Jensen

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik