Økonomisk politik

EU har en række fælles regler omkring den økonomiske politik, der bl.a. skal sikre, at medlemslandenes økonomier ikke udvikler sig i alt for forskellige retninger.

penge
Større


I Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU'en) varetages den monetære politik for eurolandenes vedkommende af Den Europæiske Centralbank. Hvad angår den økonomiske del af ØMU'en, er finanspolitikken dvs. beskatningen og de offentlige finanser de enkelte medlemslandes ansvar. Der er dog en række fælles regler for udviklingen i de offentlige finanser.

EU har også vedtaget nogle regler, der skal forebygge, at landenes økonomier bliver ramt af såkaldte bobler – på EU-sprog bliver det kaldt for makroøkonomiske ubalancer. Det kan eksempelvis være en kraftig vækst i priserne på boliger en såkaldt boligboble. En stor del af EU's økonomiske politik koordineres under en fælles tidsmæssig ramme, der kaldes for det europæiske semester. 

Økonomisk politik i EU

Nyheder

12.03.2018
Økonomisk fremgang i Danmark

Der er økonomisk fremgang i Danmark. Det viser Europa-Kommissionens såkaldte vinterpakke, der gennemgår hvert medlemsstats økonomiske og sociale situation.

14.12.2017
EU-topmøde torsdag og fredag i Bruxelles

EU's stats- og regeringschefer skal på topmødet bl.a. drøfte det nye forsvarssamarbejde, migration, ØMU'en og brexit.

Senest opdateret: [14.06.2018]
Sideansvarlig: Anders Hulgreen Jensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik