Høring om presset på EU's grundlæggende værdier

Dato: 12.03.2015
Sted: Christiansborg
Arrangør: Folketingets Europaudvalg
Type: Andre møder

Folketingets Europaudvalg afholder torsdag den 12. marts 2015 fra kl. 9.00 til 11.30 en høring om presset på EU’s grundlæggende værdier. Høringen foregår på Christiansborg og er åben for offentligheden og pressen.

Ifølge Lissabontraktaten bygger EU på værdierne respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstaten og respekt for menneskerettighederne, herunder rettigheder for personer, der tilhører mindretal. Dette svarer til det politiske Københavnskriterium, der stilles som betingelse for EU-medlemskab.

Den politiske udvikling i visse medlemslande indikerer imidlertid, at EU’s grundlæggende værdier – som nedfældet i Lisssabontraktaten og det politiske Københavnskriterium – er under pres.

Europaudvalget har derfor blandt andre inviteret Europarådets menneskerettighedskommissær Niels Muižnieks, direktør for EU’s agentur for grundlæggende rettigheder Morten Kjærum og professor Jan-Werner Müller for blandt andet at sætte fokus på:

  • Er EU’s grundlæggende værdier under pres?
  • Hvad gør EU, når et medlemsland ikke overholder Lissabontraktatens artikel 2 / det politiske Københavnskriterium, samt de forpligtelser som landet påtog sig ved optagelsen i Europarådet?
  • Hvilke muligheder giver Traktatens artikel 7 – og hvilke begrænsninger er der?
  • Kan man monitorere Københavnskriterierne i medlemslandene?
  • Vil det overhovedet være et svar på de konkrete udfordringer?

Følg høringen 

Høringen bliver tv transmitteret på Folketingets tv-kanal på www.ft.dk.

Høringen vil foregå på engelsk.

Tilmelding

Hvis du ønsker at deltage i høringen, kan du tilmelde dig ved at sende en e-mail til euu@ft.dk senest den 5. marts 2015. Husk at oplyse dit navn og organisation eller privatadresse og telefonnummer ved tilmelding.

Der er et begrænset antal pladser, hvoraf nogle er reserveret til inviterede gæster. Øvrige pladser tildeles efter et først-til-mølle-princip.

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik