EU-topmøde torsdag og fredag

25.06.2015

EU's stats- og regeringschefer mødes til et EU-topmødet med en tætpakket og tung dagsorden.

Denne artikel dækker disse emner:

Den fungerende statsminister, Helle Thorning-Schmidt, ankommer til EU-topmødet. Foto: Rådet 

EU's faste formand, Donald Tusk, har indkaldt stats- og regeringscheferne til det ordinære sommertopmøde i Bruxelles den 25.-26. juni 2015.

Stats- og regeringscheferne skal drøfte følgende emner på topmødet:

  • Grækenland: det er endnu ikke lykkedes, at indgå en aftale om en græsk reformplan trods adskillige forsøg inden EU-topmødet. Spørgsmålet er derfor havnet på stats- og regeringschefernes dagsorden for topmødet.
  • Migration: Europa-Kommissionen er tidligere kommet med et forslag til en midlertidig omfordeling af asylansøgere, så de hårdest ramte medlemslande som Italien og Grækenland bliver aflastet. Spørgsmålet blev også behandlet på det ekstraordinære EU-topmøde den 23. april 2015 efter de tragiske hændelser i Middelhavet (læs mere).
  • Sikkerhed: her vil stats- og regeringscheferne drøfte de sikkerhedsudfordringer, som EU står over for - herunder indsatsen mor terror.
  • Storbritannien: den britiske premierminister, David Cameron, vil orientere stats- og regeringscheferne om hans planer for den kommende folkeafstemning (senest i 2017) om, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU eller blive i EU på et nyt grundlag. Præcist hvilket nyt grundlag, som David Cameron ønsker at gå til folkeafstemningen med, er dog endnu ikke afklaret.
  • Økonomi: stats- og regeringscheferne skal også godkende de landespecifikke henstillinger, som bliver rettet til EU's medlemslande i juli som led i det såkaldte europæiske semester (læs mere). 
  • ØMU'en: endelig skal stats- og regeringscheferne også se på en rapport om mulige styrkelser af den økonomiske og monetære union (ØMU'en). Rapporten er udarbejdet af Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker i samarbejde med formanden for eurogruppen (Jeroen Dijsselbloem) , Det Europæiske Råd (Donald Tusk), Den Europæiske Centralbank (Mario Draghi) samt Europa-Parlamentet (Martin Schulz). Rapporten bygger videre på tidligere rapporter, som har været behandlet på EU-topmøderne, om styrkelse af ØMU'en og indeholder forslag til tiltag på både kort og lang sigt (læs mere).
     

Europæisk æresborger 

Endelig lægges der op til, at stats- og regeringscheferne udnævner den tidligere formand for Europa-Kommissionen i perioden 1985 til 1995, Jacques Delors, til europæisk æresborger. Delors nævnes tit som den primære kraft i etableringen af det indre marked samt processen bag indførelse af euroen.

Én af euroens bagmænd, kommissionsformanden Jacques Delors. Foto: Kommissionen

Se den afsluttende pressekonference fra EU-topmødet herunder:

Forslag til dig på EU.dk

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik