EFSM: overgangslån til Grækenland

15.07.2015

Endnu en krisefond med en speciel ordforkortelse kommer sandsynligvis i spil for at sikre penge til Grækenland, før den store hjælpepakke fra eurolandene på 86 mia. euro via ESM-krisefonden kan være på plads.

Denne artikel dækker disse emner:

Finansminister Claus Hjort Frederiksen diskuterer overgangslån til Grækenland med hans svenske kollega Magdalena Andersson på rådsmødet i går. Foto: Rådet 

Der er denne gang tale om den såkaldte Europæiske Finansielle Stabiliseringsmekansime (EFSM), som blev oprettet som den første krisefond i maj 2010, da den græske gældskrise begyndte at udfolde sig. 

Til forskel fra eurolandenes krisefond ESM, er EFSM en fælles krisefond for alle 28 EU-lande, der kan stille garantier for lånepakker på op til samlet 60 mia. euro. Mekanismen fungerer ved, at Europa-Kommissionen kan optage lån på finansmarkederne med sikkerhed i EU-budgettet. Disse lån kan så kanaliseres videre til det kriseramte medlemsland. De enkelte EU-lande bidrager derfor ikke direkte til disse lån, men indirekte via deres bidrag til EU-budgettet. 

Anvendelse af EFSM

Europa-Kommissionen vil foreslå, at EFSM-fonden yder et kortvarigt lån til Grækenland på 7 mia. euro med en løbetid på tre måneder. Det skulle gøre det muligt for Grækenland, at betale de afdrag, der falder på mandag den 20. juli 2015 til blandt andre Den Europæiske Centralbank (ECB). EFSM-lånet vil blive betalt tilbage, når den store lånepakke til Grækenland via bl.a. ESM-fonden er på plads.

Som nævnt er denne krisefond - eller mekanisme som den formeldt kaldes - ikke forbeholdt eurolandene, og det er derfor også samtlige 28 EU-lande, der via EU-budgettet er med til at garantere for de lån, der udbetales fra fonden. Derfor har idéen om at bruge EFSM til såkaldt overgangsfinansiering i forbindelse med eurolandenes aftale med Grækenland om den tredje hjælpepakke tilsyneladende ikke faldet i lige god jord blandt en række af ikke-eurolandene - herunder Danmark.

Storbritannien, støttet af Danmark og Sverige, har udtalt sig kritisk mod at bruge EFSM-fonden til overgangsfinansieringen til Grækenland.  Der er dog forståelse for, at finde en løsning så hele låneaftalen mellem eurolandene og Grækenland ikke falder til jorden. Forslaget skal vedtages med såkaldt kvalificeret flertal, hvor de tre lande ikke er nok til at blokere for forslaget.

EFSM har tidligere været anvendt i forbindelse med finansiel støtte til Portugal og Irland på samlet op til 48,5 mia. euro, hvilket efterlader omkring 11,5 mia. euro i fonden.

Forslag til dig på EU.dk

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik