Kommissionen anklager Google 

17.04.2015

Kommissionen har sendt en formel indsigelse til Google for misbrug af dominerende stilling på markedet for søgemaskiner.

Denne artikel dækker disse emner:

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Foto: Kommissionen 

Kommissionen har med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen sendt en såkaldt formel indsigelse til Google for misbrug af dominerende stilling i forbindelse med præsentation af søgeresultater for prissammenligningstjenester.

Anken går på, at Google favoriserer sin egen prissammenligningstjeneste - Google Shopping - over andre udbydere af prissammenligninger i Googles søgeresultater. Med en markedsandel på 90 procent for udbud af online søgetjenester må Google siges at have en dominerende stilling, hvilken Kommissionen altså mistænker Google for at misbruge.

Undersøgelsen af Google blev formelt indledt tilbage i november 2010, og med den formelle indsigelse giver Kommissionens altså nu Google mulighed for at reagere inden for en frist på 10 uger. Google kan nu svare skriftligt på Kommissionens indsigelse samt kræve en høring, hvor Google kan fremlægge sine synspunkter. Kommissionen vil først træffe den endelige afgørelse, efter at alle Googles forsvarsmuligheder er udtømte.

Foruden den formelle indsigelse om Googles søgeresultater indleder Kommissionen samtidig en undersøgelse af Googles styresystem til mobiltelefoner m.v. kaldet Android.  Her er Kommissionen bekymret for, at Google måske har indgået konkurrencebegrænsende aftaler med det formål at hindre udviklingen af konkurrerende mobilstyresystemer, applikationer og tjenester og dermed brudt EU's kartel- og monopolregler.

EU's regler på området skal forhindre, at virksomhederne opdeler markederne mellem sig. Den frie udveksling af varer skal ikke begrænses. Derfor har Kommissionen og de nationale konkurrencemyndigheder mulighed for at straffe adfærd, der begrænser konkurrencen i EU.

Forbuddet mod karteldannelse og begrænsning af konkurrencen er beskrevet i traktatens artikel 101, og reglerne om misbrug af dominerende stilling fremgår af traktatens artikel 102. Bestemmelserne er udmøntet i forordning 1/2003 om gennemførelse af konkurrencereglerne i traktaten. Hertil kommer forordning 773/2004  om Kommissionens gennemførelse af procedurer i henhold til traktaten. 

Se også:

Forslag til dig på EU.dk

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik