Grækenland går til folkeafstemning

03.07.2015

Søndag går grækerne til folkeafstemning om det seneste udkast til en reformaftale mellem Grækenland og dets kreditorer.

Denne artikel dækker disse emner:

Den græske premierminister Tsipras (TV) med Europa-Kommissionens formand Juncker 

Efter lang tids forhandlinger og forvirring om forløbet kulminerer hele processen med en afgørende folkeafstemning i Grækenland på søndag den 5. juli 2015. Som det har været kendetegnende for hele processen, så er der heller ikke enighed om, hvilken betydning et eventuelt nej ved folkeafstemningen vil have for Grækenlands fremtid.

Den græske regering med premierminister Tsipras i spidsen mener, at der alene er tale om det græske folks vurdering af det sidste udspil til en aftale om et reformprogram, som blev fremsat af Grækenlands kreditorer som består af Europa-Kommissionen, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB). Den græske regering mener derfor, at et eventuelt nej til reformaftalen ved folkeafstemningen vil kunne danne udgangspunkt for en ny aftale. Den græske regering anbefaler derfor også befolkningen at stemme nej ved folkeafstemningen.

Eurolandene - repræsenteret af eurogruppen og dens formand Jeroen Dijsselbloem - har en lidt anden tilgang til konsekvensen af den græske afstemning. Her har Dijsselbloem vurderet, at et nej ved folkeafstemningen gør det meget tvivlsomt, om Grækenland har en fremtid i eurosamarbejdet. 

I en nyligt offentliggjort analyse har IMF vurderet, at Grækenland har brug for yderligere 50 mia. euro over en treårig periode (2015-2018), hvis den græske gæld skal være bæredygtig.

Resultat af folkeafstemningen

Det blev et nej ved søndagens folkeafstemning i Grækenland - hvad der skal ske nu er uklart. Der vil efter anmodning fra den tyske kansler Merkel og den franske præsident Hollande blive afholdt et ekstraordinært krisetopmøde for eurolandene på tirsdag kl. 18 for at forholde sig til resultatet af folkeafstemningen i Grækenland.

I en kort erklæring beklager eurogruppens formand, Jeroen Dijsselbloem, udfaldet af folkeafstemningen i Grækenland. Eurogruppen vil nu afvente et udspil fra de græske myndigheder, men mødes også på tirsdag for at drøfte situationen.

Optælling af stemmer

Resultat af folkeafstemningen: nej

Med omkring 61,3 % nej-stemmer og 38,7 % ja-stemmer blev resultatet af folkeafstemningen et relativt klart nej til den reformpakke, som Europa-Kommissionen, IMF og ECB tidligere har lagt frem. Se resultatet af afstemningen på linket herunder.

Folkeafstemning

Hvad handler folkeafstemningen om?

Der er oprettet en særlig informationsside om folkeafstemningen af den græske regering, hvor det spørgsmål der skal tages stilling til i form af et ja eller nej til kreditorernes (Kommissionen, IMF og ECB's) forslag til et reformprogram er beskrevet . 

Tilbud til dig på EU.dk

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik