Gennemførelsen af ØMU'en

22.06.2015

Europa-Kommissionens formand har fremlagt en rapport med mulige forslag til at udbygge og styrke den økonomiske og monetære union (ØMU'en) 

Denne artikel dækker disse emner:

Rapport om færdiggørelsen af ØMU'en 

Rapporten er udarbejdet af Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker i samarbejde med formanden for eurogruppen (Jeroen Dijsselbloem) , Det Europæiske Råd (Donald Tusk), Den Europæiske Centralbank (Mario Draghi) samt Europa-Parlamentet (Martin Schulz).  

Rapporten bygger videre på tidligere rapporter om styrkelse af ØMU'en og indeholder forslag til tiltag på både kort og lang sigt:

Trin 1: 1. juli 2015 - 30. juni 2017: 

I første trin skal der bygges videre på de eksisterende instrumenter og regler inden for de gældende traktater. Det omfatter ifølge rapporten en styrkelse af konkurrenceevnen og strukturel konvergens, gennemførelsen af den finansielle union (bankunion og kapitalmarkedsunion), gennemførelse og fastholdelse af ansvarlige finanspolitikker på nationalt og euro-niveau samt forbedring af den demokratiske ansvarlighed (bl.a. ved en nytænkning af det europæiske semester).

Trin 2: 1. juli 2017- 2025:

I denne periode kan der ske mere gennemgribende ændringer af ØMU'ens arkitektur, hvor specielt eurolandenes konvergens vil blive overvåget mere nøje efter et sæt fælles bindende bechmarks. Overholdelse af disse benchmarks vil samtidig give eurolandene adgang til en fælles fond, der skal hjælpe til at stabilisere eurolandenes udvikling - en såkaldt makroøkonomisk stabiliseringsfunktion.  

Rapporten skal drøftes af stats- og regeringscheferne på EU-topmødet, der løber af stablen torsdag og fredag i Bruxelles.

Forslag til dig på EU.dk

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik