Miljø- og fødevareministeren er kaldt i samråd om dyrkning af fire typer GMO-majs

22.09.2015

Folketingets Europaudvalg har kaldt miljø- og fødevareministeren i samråd om Danmarks mulighed for at sige nej tak til at tillade dyrkning af fire typer GMO-majs. Samrådet afholdes tirsdag den 29. september kl. 7.50.

I april 2015 vedtog man i EU det såkaldte Barosso-direktiv, som giver EU’s medlemslande mulighed for ikke at tillade dyrkning af genmodificerede planter, som ellers er godkendt på EU-niveau af EFSA – den Europæiske Fødevareautoritet. I direktivet findes også en overgangsbestemmelse som siger, at et medlemsland inden den 3. oktober 2015 kan meddele Kommissionen, at man vil undlade at tillade dyrkning af genmodificerede planter (i det konkrete tilfælde fire typer af GMO-majs), der ellers er godkendt på EU-niveau, på sit territorium. Regeringen har meddelt Folketinget, at Danmark ikke vil gøre brug af muligheden i overgangsbestemmelsen.

Sagen er - udover spørgsmålet om dyrkning af genmodificerede planter i Danmark - også interessant, fordi den er et eksempel på, at man på EU-niveau er blevet enige om i praksis at give noget kompetence tilbage til medlemslandene.

Du kan læse samrådsspørgsmålet her: EUU, Alm. del - 2014-15 (2. samling) - Samrådsspørgsmål B.

Du kan læse regeringens notat om sagen her: EUU, Alm. del - 2014-15 (2. samling) - Bilag 143.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik