EU-topmøde i lyset af Brexit

28.06.2016

EU's 28 stats- og regeringschefer mødes tirsdag og onsdag til EU-topmøde i Bruxelles. Udfaldet af den britiske folkeafstemning vil være det dominerende emne på topmødet. 

Denne artikel dækker disse emner:


EU-topmødet er den første lejlighed, efter folkeafstemningen den 23. juni, for de resterende 27 stats- og regeringschefer til at drøfte processen i forbindelse med Storbritanniens ønske om at udtræde af EU. Den britiske premierminister David Cameron vil om tirsdagen udlægge resultatet af folkeafstemningen for stats- og regeringscheferne. 

Om onsdagen vil de 27 stats- og regeringschefer have mulighed for at diskutere, hvordan de skal forholde sig til resultatet af folkeafstemningen. Der er dog tilsyneladende enighed om, at man ikke på selve topmødet vil kræve, at David Cameron iværksætter selve udmeldelsesproceduren efter EU-traktatens artikel 50, og dermed starter den to-årige tidsfrist for udmeldelsesforhandlingerne. 

Det er dog også blevet tilkendegivet fra EU's side, at der ikke kan være tale om at indlede uformelle forhandlinger om Storbritanniens udtrædelse og vilkår, før der foreligger en formel ansøgning om udtrædelse efter artikel 50.

Umiddelbart inden EU-topmødet har EU's faste formand, Donald Tusk, foreslået, at EU's 27 stats- og regeringschefer mødes til et uformelt EU-topmøde den 16. september i Bratislava for at drøfte EU's fremtid i lyset af resultatet af den britiske folkeafstemning. 

Som en direkte konsekvens af folkeafstemningen har den britiske kommissær med ansvar for finansiel stabilitet, finansielle tjenesteydelser og kapitalmarkedsunionen, Lord Hill, valgt at træde tilbage som EU-kommissær.

Der er dog også andre emner på EU-topmødets dagsorden der omfatter:

  • Migration.
  • Beskæftigelse, vækst og investeringer.
  • Eksterne relationer.


Europa-Parlamentets indspark

Europa-Parlamentet havde valgt at indkaldt til en ekstraordinær samling tirsdag for at drøfte udfaldet af den britiske folkeafstemning forud for EU-topmødet. Kommissionen og repræsentanter for det nederlandske EU-formandskab var også være til stede under Europa-Parlamentets samling.

I en resolution der blev vedtaget på tirsdagens samling i Europa-Parlamentet, opfordres Storbritannien til så hurtigt som muligt, at indlede udmeldelsesproceduren i artikel 50. Europa-Parlamentet ønsker samtidigt, at blive inddraget fuldt ud i alle faser af de forskellige procedurer. Europa-Parlamentet vil ifølge resolutionen ændre den interne organisation for at afspejle det britiske ønske om udmeldelse af EU. Europa-Parlamentet efterlyser reformer af EU, så EU kan levere, det borgerne forventer. Teksten opfordrer også til en styrkelse af kernen i EU, så de såkaldte à la carte-løsninger kan undgås. 

Endelig opfordrer parlamentet til, at rækkefølgen for de halvårlige roterende EU-formandskaber ændres, så Storbritannien ikke som planlagt skal varetage EU-formandskabet i andet halvår af 2017. 

Statsministerens afrapportering fra EU-topmødet den 28.-29. juni 2016 for Folketingets Europaudvalg den 30 juni.

Brexit

Folkeafstemning i Storbritannien

Læs om baggrunden for folkeafstemningen i Storbritannien samt resultatet af afstemningen den 23. juni 2016.

Senest opdateret: [30.08.2018]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik