Europa-Parlamentet vil midlertidigt stoppe forhandlingerne med Tyrkiet om EU-medlemskab

24.11.2016

Et stort flertal af Europa-Parlamentarikerne vedtog i dag en resolution, der kraftigt fordømmer de ”uforholdsmæssige foranstaltninger”, den tyrkiske regering har taget siden kupforsøget i landet i juli 2016.

Denne artikel dækker disse emner:

En midlertidig pause i forhandlingerne vil betyde, at der ikke bliver åbnet yderligere kapitler i forhandlingerne, og at der ikke bliver taget nye initiativer i forhold til Tyrkiets mulige EU-medlemskab.

Baggrund: EU og Tyrkiet

Tyrkiet ansøgte om EU-medlemskab i 1987 og blev anerkendt som kandidatland i 1999. Optagelsesforhandlingerne startede i 2005, men blev afbrudt igen i 2006, fordi Tyrkiet ikke ville anerkende Cypern. I 2008 startede tiltrædelsesforhandlingerne igen.

I juli 2016 sket der et kupforsøg mod den tyrkiske regering. Bagefter er hundredvis af parlamentarikere, akademikere og journalister blevet anholdt.

Hvad vil der ske nu?

Europa-Parlamentets resolution er ikke bindende. Det er kun Kommissionen, der kan stoppe tiltrædelsesforhandlingerne helt. Enten når en tredjedel af medlemslandene anbefaler det
eller hvis der er alvorlige og vedholdende brud på EU’s grundlæggende principper.

Men EU-Kommissæren Federica Mogherini har allerede udtrykt, at hun ikke ønsker forhandlingerne stoppet. Det er derfor nu op til medlemslandene at beslutte, om de sætter forhandlingerne på pause.

Hvad har Folketinget sagt?

Folketingsmedlemmerne kritiserede i november anholdelse af parlamentarikere og journalister i Tyrkiet og opfordrede regeringen til at aktivt arbejde for deres løsladelse. 

Flere informationer

Senest opdateret: [19.01.2017]

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik