27 af EU's stats- og regeringschefer mødes til uformelt EU-topmøde i Bratislava for drøfte vejen frem efter Brexit

16.09.2016

EU's stats- og regeringschefer, med undtagelse af Storbritannien, mødes i dag fredag til et uformelt topmøde for at drøfte EU-borgernes bekymringer og vejen frem for EU.  

Denne artikel dækker disse emner:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med et udsnit af de øvrige stats- og regeringschefer på EU-topmødet i Bratislava. Foto: Rådet

De 27 stats- og regeringschefer skal på topmøde drøfte forskellige tiltag, der kan imødekomme bekymringerne blandt EU-borgerne, der jo senest er kommet til udtryk i forbindelse med folkeafstemningen i Storbritannien, men som også har gjort sig gældende ved en række folkeafstemninger i de øvrige medlemslande.

Opgaven går derfor ud på, at identificere roden til disse bekymringer, og herefter blive enige om mulige svar på borgernes bekymringerne samt vejen frem for at gennemføre de nødvendige ændringerne. EU's faste formand, Donald Tusk, vil derfor på topmødet præsentere en såkaldt "Bratislava Roadmap", der skal bidrage til at klarlægge vejen frem for EU. 

Hvad bekymrer EU's borgere?

Inden EU-topmødet har Donald Tusk besøgt de enkelte EU-lande for at få et billede af, hvilke emner der optager borgerne i de forskellige EU-lande. Den faste formand er på denne baggrund kommet frem til tre overordnede udfordringer, som specielt bekymrer EU's borgere:

  • ulovlig immigration
  • terrorisme
  • afledte effekter af globalisering

Meningsmålinger af de emner som EU's borgere finder vigtigst underbygger Donald Tusk's konklusioner. I starten af 2015 er der sket et skift i de emner, som optager EU-borgerne mest. Fra at være mest optaget af den økonomiske situation og arbejdsløshed er det nu immigration og terrorisme der topper listen.

Det videre arbejde

Arbejdet med at udstikke retningen for EU efter Brexit vil fortsætte og igen være på stats- og regeringschefernes dagsorden på et uformelt EU-topmøde i Malta i starten af 2017, hvorefter planen er at samle op på arbejdet til marts 2017, hvor EU fejrer 60-års-jubilæet for Rom-traktatens i Italien.

Senest opdateret: [30.08.2018]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik