EU kommer med forslag om dansk Europol-aftale

08.12.2016

Danmark skal få en såkaldt operationel aftale, der giver adgang til personoplysningerne i Europols database. Dansk-talende Europol-ansatte skal sikre Danmark hurtig adgang til data.

Denne artikel dækker disse emner:

Hvilken aftale kan Danmark få?

EU tilbyder Danmark en operationel aftale med Europol. En operationel aftale er ikke en parallelaftale, hvor Danmark vil underlægge sig Europol-forordningen på mellemstatsligt grundlag. En operationel aftale er i stedet en aftale, der ligner dem, Europol har med andre lande uden for EU. En operationel aftale giver et land mulighed for at få personfølsomme informationer fra Europols database.

Hvilke muligheder får Danmark i den tilbudte aftale?

Den operationelle aftale giver Danmark indirekte adgang til Europols database EIS. Dansk-talende Europol-ansatte skal i Haag sørge for, at danske politibetjente hurtigt kan få de informationer, de efterlyser. 24 timer om døgnet. Danmark vil derudover fortsat får analytiske og strategiske informationer fra Europol og Europols centre for specielle kriminalitetsområder.

Danske politibetjente kan fortsat blive udstationeret som forbindelsesofficerer hos Europol. Forbindelsesofficerer koordinerer politisamarbejdet med de andre lande, der sammenarbejder i Europol. Danmark får også fortsat mulighed for at deltage i fælles efterforskningshold.

Hvilke muligheder mister Danmark i forhold til den nuværende fulde medlemskab?

Danmark mister muligheden for at direkte søge i Europols database. I dag har dansk politi selv en kopi af Europol-databasen på deres computere for at søge efter informationer. I fremtiden skal dansk politi kontakte Europols ansatte, der så foretager søgningen for dem. Danmark må heller ikke anvende den mobile adgang til Europol længere.

I stedet for at være et fuldgyldigt medlem af Europols bestyrelse, får Danmark observatørstatus. Det betyder at Danmark ikke længere kan være med til at træffe beslutninger om, hvad Europol skal arbejde med.

Europol-forordningen lægger op til at de nationale parlamenter sammen med Europa-Parlamentet skal kontrollere Europols arbejde. I denne proces kan det danske Folketinget kan ikke være med som fuldgyldigt medlem, men får måske mulighed for at være observatør.

Hvad er de næste skridt?

Den operationelle aftale skal nu vedtages med kvalificeret flertal i Rådet og Europa-Parlamentet skal høres i processen. I Danmark skal aftalen godkendes i Folketinget med et beslutnings- eller lovforslag.

Senest opdateret: [07.02.2017]
Sideansvarlig: Julia Ballaschk

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik