EU-aftale om fiskekvoter for 2017
11.10.2016
EU's landbrugs- og fiskeriministre blev i går enige om fiskekvoterne for Østersøen i 2017 på et rådsmøde i Luxembourg.
Denne artikel dækker disse emner:

Hvert år i oktober indgår EU's landbrugs- og fiskeriministre en aftale om det kommende års fiskekvoter for Østersøen - de såkaldte TAC's (Total Allowable Catches). Aftalen bygger på et forslag fra Europa-Kommissionen ud fra hensynet om bæredygtige fiskebestande.
Reduktion i torskekvoten på 56 procent
Fra dansk side har der specielt været interesse omkring torskekvoten for den vestlige del af Østersøen, hvor Danmarks andel af kvoten udgør 43 procent. Kommissionens forslag lagde op til en kraftig reduktion af kvoten fra 12.720 tons i 2016 til 1.588 tons i 2017, hvilket svarer til en reduktion på 88 procent.
Slutresultatet blev en reduktion på 56 procent svarende til en torskekvote på 5.597 tons i 2017. Torskekvoten for den østlige del af Østersøen, hvor Danmarks andel er 22 procent, bliver reduceret med 25 procent. Her var der lagt op til en reduktion på 39 procent. Den samlede torskekvote for hele Østersøen kommer derfor til at lyde på 36.454 tons i 2017.
Foruden kvoterne på torsk blev der også aftalt kvoter for sild, laks, brisling og rødspætte for Østersøen i 2017. Kvoterne for de forskellige fiskearter udgør samlet 803.324 tons i 2017, hvoraf kvoten for sild udgør næsten halvdelen.
Ifølge Kommissionen spiser hver borger i EU omkring 23,1 kg. fisk pr. år.
Næste skridt
Ministrenes aftale om kvoterne skal formelt vedtages af Rådet på et kommende rådsmøde, da aftalen i går formelt ikke var den endelige vedtagelse, men det man i EU-jargon kalder en "politisk enighed" blandt EU-landene. Europa-Parlamentet er ikke direkte involveret i vedtagelsen af fiskekvoterne. Selve aftalen bliver vedtaget som en forordning.
Europaudvalget
Kommissionens forslag blev behandlet i Folketingets Europaudvalg den 7. oktober 2016, hvor regeringen fik opbakning til den danske tilgang til forhandlingen i form af det såkaldte forhandligsoplæg. Behandlingen af Kommissionens forslag i Europaudvalget er samlet på vores statusblad, som kan findes på linket herunder: