Danmark vil forlænge grænsekontrollen i op til 2 år

03.05.2016

Danmark er blandt fem EU-lande, der presser Europa-Kommissionen til at forlænge grænsekontrollen i Schengenområdet, ved at anvende Schengenkodeksens nødregler

Denne artikel dækker disse emner:
Ministre fra Danmark, Frankrig, Tyskland, Sverige og Østrig, har underskrevet et brev til Kommissionen, der skal presse Kommissionen, til at tillade grænsekontrol i op til to år. Ifølge ministrene udgør den "ekstremt svingende" flygtningesituation en trussel mod Schengenområdet. 

Den nuværende situation

Artikel 25-27 af Schengengrænsekodeksen giver et medlemsland mulighed for at indføre midlertidig grænsekontrol på baggrund af en konkret trusselsvurdering. Denne mulighed åbner kun for grænsekontrol i 30 dage, hvorefter fristen må forlænges. Reglerne kraver, at medlemslandet underretter Kommissionen om genindførelsen af grænsekontrollen. Danmark har indført midlertidig grænsekontrol i  januar, som er nu blevet forlænget for sjette gang.

Schengengrænsekodeksens artikel 29

Ministrene ønsker af Europa-Kommissionen, at opfordre EU's Ministerråd til at tage Schengenkodeksens artikel 29 i anvendelse. Artikel 29 er en særlig procedure for en situation, hvor den overordnede funktion af Schengenområdet er truet, fordi der er alvorlige mangler i forbindelse med grænsekontrollen ved de ydre grænser. I disse tilfælde kan et eller flere medlemslande indføre grænsekontrol i perioder af 6 måneder, men helt op til 2 år. 

Ministrene forventer at en tilbagevenden til normale tilstande kræver investering og støtte til de medlemslande der varetager den ydre grænse, som der står i brevet: ''For at kunne vende tilbage til normale tilstande er det nødvendigt varigt at udbedre de strukturelle udfordringer og mangler ved de ydre grænser, herunder ved at tilbyde støtte til grænsehåndtering til de medlemsstater, der står over for et uforholdsmæssigt pres ved deres ydre grænse.''

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik