Regeringsgrundlaget og EU

28.11.2016

Hvad siger regeringsgrundlaget bag statsminister Lars Løkke Rasmussens nye trekløverregering om EU-samarbejdet?

Denne artikel dækker disse emner:

Regeringsgrundlaget bag den nye regering med Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti indeholder i kapitel 13 en beskrivelse af "Danmark i Europa", der bl.a. kommer ind på grænsekontrol, handelsaftaler, Europol og Brexit. 

Danmark i Europa

Heri fremgår det, at den nye regering ønsker et stærkt, slankt og effektivt EU, der respekterer nærhedsprincippet og koncentrerer sig om de udfordringer, som medlemslandene bedst kan løse i fællesskab. Hertil kommer, at beslutningerne skal træffes så tæt på borgerene som muligt, og EU bør afholde sig fra at regulere der, hvor medlemslandene selv bedre kan nå de samme mål.

Den nye regering ønsker et bedre fungerende indre marked, herunder et indre marked for energi og et digitalt indre marked og et forsat fokus på strukturreformer i medlemslandene, der kan sikre et konkurrencedygtigt Europa. Regeringen vil også arbejde imod protektionisme og for stærke EU-handelsaftaler med blandt andet Japan og USA.

Den nye regering støtter den frie bevægelighed for arbejdskraft, men ønsker ikke, at EU udvikler sig i retning af en social union. Velfærdsydelser skal ifølge regeringen så vidt muligt blive i Danmark og gå til dem, som arbejder, bor og bidrager til Danmark i en længere periode. 

Regeringen støtter en styrkelse af kontrollen ved EU's ydre grænser og fælles kontrolsystemer, og Danmark skal indrette sin kontrol på og ved de danske grænser i overensstemmelse med Schengen-reglerne. Det fremgår af afsnittet om "En tryg retspolitik" (kapitel 15), at regeringen vil arbejde for at opretholde den nuværende midlertidige grænsekontrol, så længe der ikke er styr på Europas ydre grænser. Det fremgår videre, at såfremt det bliver nødvendigt, vil regeringen intensivere kontrollen i de grænsenære områder.

Regeringen ønsker at sikre, at Danmark fastholder en så tæt tilknytning til Europol som muligt, når Danmark 1. maj 2017 på grund af retsforbeholdet ikke længere kan deltage fuldt ud i politisamarbejdet.

Regeringen ser gerne, at EU og Storbritannien fastholder et meget tæt samarbejde fremadrettet. En fremtidig aftale mellem EU og Storbritannien bør bygge på en balance mellem rettigheder og pligter. I forbindelse med EU's forhandlinger med Storbritannien vil regeringens hovedfokus være på at varetage Danmarks interesser. Der skal derfor tages hensyn til danske virksomheder og borgere, der handler med Storbritannien, har bosat sig i landet, eller som er i direkte konkurrence med britiske virksomheder i det indre marked.

Hele afsnittet om Danmark i Europa samt det samlede regeringsgrundlag kan findes på linket i boksen herunder. 

Omfordeling af EU-sagsområder mellem ministerierne

Til det nyoprettede Økonomi- og Indenrigsministerium overføres fra Finansministeriet følgende områder, der har tilknytning til EU-samarbejdet:

Fra Erhvervsministeriet til Beskæftigelsesministeriet:

  • Sager vedrørende koordinering af implementering af erhvervsrettet EU-lovgivning.

Omfordelingen mellem ministerierne fremgår af den såkaldte kongelige resolution som kan findes på linket i boksen herunder.

Regeringsgrundlaget

Regeringsgrundlaget:

For et friere,
rigere og mere
trygt Danmark

Regeringsgrundlaget bag statsminister Lars Løkke Rasmussens nye trekløverregering med Vesntre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. 

Senest opdateret: [28.11.2016]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik