EU's økonomi- og finansministre slår fast, at Spanien og Portugal har brudt EU's budgetregler

12.07.2016

EU's økonomi- og finansministre har på et rådsmøde i dag slået fast, at Spanien og Portugal ikke har levet op til en tidligere EU-henstilling om at rette op på det offentlige budgetunderskud. 

Denne artikel dækker disse emner:

Dagens afgørelse fra EU's økonomi- og finansministre slår fast, at Spanien og Portugal ikke har gjort nok for at bringe landenes offentlige budgetunderskud under den tilladte grænse på tre procent af bruttonationalproduktet (BNP), som EU's traktat og den såkaldte stabilitets- og vækstpagt forudsætter.

Mere præcist har landene ikke iværksat såkaldte "virkningsfulde foranstaltninger" for at efterleve en henstilling som Rådet vedtog den 21. juni 2013, hvor Spanien og Portugal efter flere udskydelser af tidligere deadlines fik til henholdvis 2016 og 2015 til at bringe budgetunderskuddet under de tre procent af BNP.

Det er første gang efter stramningen af EU's budgetregler som reaktion på finans- og gældskrisen, at et EU-land bliver noteret for at bryde budgetreglerne. Stramningen af reglerne betyder, at Europa-Kommissionen inden for 20 dage fra i dag, skal komme med et forslag til bøder til Spanien og Portugal, hvilket heller ikke er sket før. 

Bøder vil som udgangspunkt udgøre 0,2 procent af landenes BNP, men Spanien og Portugal kan inden for 10 dage anmode Kommissionen om at sænke eller helt ophæve bøderne. Alternativt kan bøderne reduceres på baggrund af særlige økonomiske omstændigheder. 

Bøderne kan altså i sidste ende vise sig at blive fastsat til nul euro.

Pressemeddelelse om brud på stabilitets- og vækstpagten

Spanien og Portugal bryder EU's regler
for medlemslandenes offentlige budgetter

- Kommissionen har nu 20 dage til at fremsætte
 et forslag med bøder til Spanien og Portugal

- Spanien og Portugal har 10 dage til at anmode
 om, at bøderne bliver reduceret eller fastsat
 til nul euro samt komme med et forslag til at
 rette op på situationen. 

EU's økonomi- og finansminister har på rådsmødet den 12. juli 2016 fastslået, at Spanien og Portugal ikke har levet op til en tidligere henstilling fra 2013 om, at rette op på budgetunderskuddet. 

Læs også

Senest opdateret: [19.01.2017]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik