Kommissionen åbner ny sag mod Google

20.04.2016

Sagen handler om styringsystemet Android. Kommissionen mener, at Google har misbrugt sin dominerende stilling og kvalt konkurrencen indenfor app-markedet og søgemaskiner.

Denne artikel dækker disse emner:
Margrethe Vestager åbner ny sag mod Google om dens styringssystem Android.

Europa-Kommissær Margrethe Vestager anklager Google for at have brudt EU's regler om monopol og markedsdominans. Sagen handler om Google’s system, Android, der er er verdens førende styresystem for mobiltelefoner og tablet pc. 

Kommissionen mener, at Google har overtrådt EU’s konkurrenceregler ved:

  1. at kræve, at producenter installerer Google Search og Googles browser Chrome på deres enheder.
  2. at forbyde producenter, at sælge smartphones og tablets, der ikke anvender Android.
  3. at betale producenter til at installere Google Search på deres enheder.

Google risikerer en bøde af historiske dimensioner på op mod 10 pct. af virksomhedens årlige omsætning, som svarer til op mod 49 milliarder kroner.

Baggrund

EU’s konkurrenceregler skal forhindre, at virksomhederne opdeler markederne mellem sig. Den frie udveksling af varer skal ikke begrænses. Derfor har Kommissionen og de nationale konkurrencemyndigheder mulighed for at straffe adfærd, der begrænser konkurrencen i EU.

Den nyeste sag mod Google tager udgangspunkt i traktatens artikel 102, der forbyder misbrug af en dominerende stilling, der kan påvirke eller forhindre konkurrence. Bestemmelserne er udmøntet i forordning 1/2003 om gennemførelse af konkurrencereglerne i traktaten.

Europa-Kommissionen skal først undersøge, om et selskab er ”dominerende”. Som hovedregel skal markedsandelen være over 40 pct. for at blive betegnet som "dominerende".

Som anden trin undersøger Kommissionen, om den dominerende stilling bliver misbrugt ved at for eksempel insistere på, at selskabet er eneleverandør. Denne del på undersøgelsen blev sat i gang i sidste år

Nu har Kommissionen besluttet sig for at klage og sendt en såkaldt klagepunktsmeddelelse. Nu kan Google svare og anmode om en høring for at præsentere deres synspunkter til Kommissionen og de nationale konkurrencemyndigheder. Kommissionen kan først træffe en endelig beslutning, efter Google har haft mulighed til at forsvare sig. 

Flere informationer

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik