EU-Oplysningen anbefaler: Læsestof til efterårsferien om Europa og EU

17.10.2017

Efterårsferien er over os, og den indbyder til indendørs hygge med en god bog. Vi har derfor fået vores bibliotekar Tomas til at finde spændende EU-læsestof.

 

Kaare R. Skou: Politik, der forandrede Danmark. (Sohn, 2012)

65 fortællinger om den mest betydningsfulde lovgivning i dansk demokratihistorie, dvs. fra 1848 til i dag. Læs om datidens møntunion fra 1873, en nat i Kanslergade anno 1933, hvor Steinckes socialreform blev forhandlet hjem, eller Retskrivningsreformen i 1948. Med EU-briller skal man naturligvis læse om EF-afstemningen i 1972, kapitlet Oppositionen regerer om Det nationale kompromis efter det blev et nej til Maastrichttraktaten ved folkeafstemningen i 1992 samt Den græske tragedie og EU’s Finanspagt og budgetloven i 2012.


Henrik Jensen: Europaudvalget – et udvalg i Folketinget (Aarhus Universitetsforlag, 2003)

Dette forskningsbidrag er en del af Magtudredningen fra 2003. Den handler om Europaudvalget og fortæller detaljeret, hvordan udvalget arbejder og træffer beslutninger, og hvordan Europaudvalget adskiller sig fra Folketingets øvrige udvalg. Bogens hovedtese er, at Europaudvalget kan ses som en arena, for Folketingets partigrupper. Forfatteren har haft adgang til internt materiale, og bogens kapitler er derfor meget velunderbyggede.


Ole Ryborg: Det utænkelige nej (Informations Forlag, 1998)

Informations daværende EU-korrespondent skrev denne samlede fremstilling af hele forløbet  på ca. seks måneder i 1992 fra nej'et ved afstemningen om Maastrichtafstemningen, til Edinburgh-aftalen blev vedtaget. Et imponerende stykke researcharbejde blev til dansk EU-historie, som er interessant for eftertiden. Ryborg har haft adgang til forskelligt fortroligt materiale, og han foretog interviews med centrale aktører i Danmark og andre EU-lande.


Mikkel Vedby Rasmussen, Uffe Østergård m.fl.: ITU (Ræsons forlag, 2016)

De 15 bidrag i denne antologi handler om fremtiden efter det sidste års dramatiske politiske begivenheder på kryds og tværs af Europa og på begge sider af Atlanterhavet. Brexit, Trump, Rusland, euroen og flygtningekrisen. Bogen udmærker sig ved at have både EU-kritiske og EU-positive vinkler på udfordringerne. 


Jens August Schade, Hans Scherfig m.fl.: Europas hovedstæder (Lademann, 1974)

Denne bedagede perle af en række kendte danske forfatteres forelskede beskrivelser af deres yndlingshovedstæder skal læses – både på grund af teksterne og de ledsagende billeder. Læs f.eks, Anders Bodelsens beskrivelse af at ankomme med nattog til Gare du Nord i Paris. Eller Scherfigs betagelse af nyt og gammelt byggeri i Moskva. Er man til veteranbiler, er de mange billeder af byerne med deres tidstypiske bilparker et syn.

 

Senest opdateret: [29.11.2017]
Sideansvarlig: Rikke Linding Fredberg

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik