Brexit: enighed om principaftale mellem EU og Storbritannien om vilkårene for udmeldelsen af EU

08.12.2017

Aftalen sikrer tilstrækkeligt med fremskridt i forhandlingerne, så næste fase kan indledes, hvor det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien skal forhandles på plads. 

Denne artikel dækker disse emner:

Brexit 

Med den principielle enighed om de tre emner knyttet til selve Storbritanniens udtrædelse af EU, kan forhandlingerne nu fokuseres mod det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien. Det forudsætter, at EU's stats- og regeringschefer på EU-topmødet den 14.-15. december 2017 formelt godkender Kommissionens vurdering af, at der er gjort tilstrækkelige fremskridt i første fase af forhandlingerne.

Brexit: principaftale om første del af forhandlingerne

Principaftale om første del af forhandlingerne:

- det økonomiske mellemværende
- rettigheder for EU-borgere i UK/EU
- grænsen mellem Irland og Nordirland  

Principaftalen om de tre emner i forhandlingernes såkaldte første fase sikrer, at forhandlingerne nu kan fokuseres om Storbritanniens fremtidige forhold til EU i form af bl.a. en handelsaftale samt en toårig overgangsordning.

Næste fase af forhandlingerne

Næste fase af forhandlingerne vil være koncentreret om en særlig handelsaftale mellem EU og Storbritannien samt en overgangsordning på to år, hvor Storbritannien fortsat er en del af EU's indre marked og toldunion. Storbritannien har udtrykt ønske om en særlig handelsaftale, hvor Storbritannien ikke er en del af det indre marked og toldunionen, men alligevel en mere omfattende aftale end EU's handelsaftaler med lande udenfor EU.

EU's stats- og regeringschefer skal på EU-topmødet den 14.-15. december 2017 vedtage retningslinjerne for forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU i den næste fase.

EU's faste formand, Donald Tusk, har i dag udsendt en erklæring om EU-retningslinjerne for den næste fase af forhandlingerne:

Tusk ønsker, at den næste fase af forhandlingerne skal starte med overgangsordningen. Erklæringen lægger op til, at Storbritannien i overgangsperioden skal respektere EU's lovgivning, dog uden at deltage i lovgivningsprocessen.

En endelig samlet aftale skal efter planen være klar i slutningen af 2018, så EU's institutioner og Storbritannien formelt kan godkende den inden Storbritannien træder ud af EU i marts 2019. 

Senest opdateret: [08.12.2017]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik