Brexit: EU-landene klar til at gå til næste fase af forhandlingerne

15.12.2017

EU's stats- og regeringschefer har på dagens topmøde slået fast, at der er nået tilstrækkelige fremskridt til at begynde næste fase af forhandlingerne med UK.

Denne artikel dækker disse emner:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen hilser på EU's chef-brexitforhandler Michel Barnier. Foto: Rådet 

Skift til næste fase af forhandlingerne

Beslutningen kommer på baggrund af principaftalen om vilkårene for Storbritanniens udtrædelse af EU, som de to parter blev enige om den 8. december 2017. Aftalen omfatter EU/UK-borgernes rettigheder, det økonomiske mellemværende samt grænseforholdene mellem Irland og Nordirland.

Stats- og regeringscheferne har dermed sagt god for, at man kan bevæge sig til den næste fase i forhandlingerne, der omfatter det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien. 

Næste fase af forhandlingerne vil være koncentreret om en særlig handelsaftale mellem EU og Storbritannien samt en overgangsordning på to år, hvor Storbritannien fortsat er en del af EU's indre marked og toldunion. Storbritannien har udtrykt ønske om en særlig handelsaftale, hvor Storbritannien ikke er en del af det indre marked og toldunionen, men alligevel en mere omfattende aftale end EU's handelsaftaler med lande udenfor EU.
 

EU-retningslinjer for forhandlingerne i den næste fase

Stats- og regeringscheferne har også vedtaget retningslinjerne for forhandlingerne med Storbritannien i den næste fase.

EU's faste formand, Donald Tusk, har tidligere lagt op til, at den næste fase af forhandlingerne skal starte med overgangsordningen, hvor Storbritannien i overgangsperioden skal respektere EU's lovgivning, dog uden at deltage i lovgivningsprocessen.

En endelig samlet aftale skal efter planen være klar i slutningen af 2018, så EU's institutioner og Storbritannien formelt kan godkende den inden Storbritannien træder ud af EU i marts 2019. 

Senest opdateret: [15.12.2017]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik