De nationale parlamenter drøfter konsekvenserne af Brexit på Europas fremtid.

30.11.2017

Folketinget deltog på den 58. COSAC-møde afholdt d. 26. - 28. november 2017 i Tallinn.

53 COSAC møde november 2017

COSAC er et samarbejdsorgan for Europaudvalgene i medlemsstaterne og for Europa-Parlamentet. Der afholdes et formandsmøde og et ordinærmøde under hvert EU-formandskab.

Den 26. – 28. november blev den seneste COSAC-møde afholdt under det estiske formandskab. Fra Folketinget deltog Europaudvalgets formand, Erik Christensen samt medlem af Europaudvalget Rasmus Nordqvist.

Brexit og Europas fremtid

På mødet drøftede de nationale parlamenter bl.a. konsekvenserne af Brexit på Europas fremtid.

EU's hovedforhandler for Brexit, Michel Barnier, forsikrede deltagerne fra de nationale parlamenter, at partnerskabet mellem EU og Storbritannien skal fokusere på mere end blot handel i fremtiden. Han fremhævede, at det bl.a. skal omfatte uddannelse, sikkerhed samt forbindelser med tredjelande og udviklingsbistand. Ifølge Barnier er "der er mange ting, vi kan gøre sammen. Vi er nødt til at skabe et ægte partnerskab med Storbritannien."

Barnier tilføjede, at EU bør reflektere over valgresultatet i Storbritannien og Brexit. Ifølge ham er det nødvendigt at tænke på årsagerne til, at så mange borgere har distanceret sig fra EU og ikke føler sig som en del af det.

Taskforce om anvendelsen af nærhedsprincippet

Parlamentarikere diskutterede også sammensætningen af de nationale parlamenters delegation i en særlig taskforce af folkevalgte politikere, som skal foretage et kompetencetjek af EU. 

Gruppen, som blev oprettet af Europa-Kommissionens formand Jean Claude Juncker, skal bl.a. se på, hvordan EU’s såkaldte nærhedsprincip kan anvendes bedre, og på hvilke områder EU helt eller delvist kan tilbageføre arbejdet til EU-landene.  Taskforcen skal ifølge planen påbegynde sit arbejde den 1. januar 2018 under EU-kommissær Frans Timmermans ledelse og skal fremsætte anbefalinger om ovennævnte spørgsmål senest den 15. juli 2018. 

Taskforcen skal sammensættes af medlemmer af EU-landenes nationale parlamenter, medlemmer af Europa-Parlamentet og medlemmer af EU’s Regionsudvalg. De nationale parlamenters medlemmer skal udpeges af COSAC. 

COSAC besluttede på mødet, at de nationale parlamenters delegation skal bestå af de tre trojkalande samt tre parlamentsrepræsentanter, som skal vælges på COSAC-formandsmødet den 21.-22. januar i Sofia. 

Yderligere oplysninger om mødet

 

Senest opdateret: [30.11.2017]
Sideansvarlig: Mongin Forrest

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik