EU's stats- og regeringschefer vedtager strategien for Brexit-forhandlingerne

29.04.2017

På et EU-topmøde i Bruxelles har de 27 stats- og regeringschefer vedtaget de overordnede retningslinjer for EU's forhandlinger med Storbritannien om Brexit.

Denne artikel dækker disse emner:

Statsministeren ankommer til EU-topmøde i Bruxelles den 29. april 2017 

De vedtagne retningslinjer indeholder en beskrivelse af de overordnede principper for EU's tilgang til forhandlingerne med Storbritannien om udtrædelse af EU. 

Retningslinjerne

Der lægges afgørende vægt på, at EU-landene fortsat optræder samlet i forhandlingerne med Storbritannien. Samtidig understreges vigtigheden af, at der er ens spilleregler på det indre marked, og at den frie bevægelighed for personer, varer, kapital og tjenester er en integreret del af det indre marked. Det slås også fast, at lande der ikke er medlemmer af EU ikke kan opnå de samme rettigheder og fordele som EU-medlemslande.

EU-landene er også enige om, at den første fase af forhandlingerne skal bruges til at klarlægge vilkårene for Storbritanniens udtrædelse af EU. Næste fase af forhandlingerne vil ikke blive indledt, før der er sket tilstrækkelige fremskridt på den første del. Aftalen om Storbritanniens fremtidige relation til EU kan først indgås, når Storbritannien er trådt ud af EU. EU-landene er dog villige til at drøfte den overordnede ramme for den fremtidige relation i forbindelse med den anden fase af forhandlingerne.

Stats- og regeringscheferne understreger også vigtigheden af, at der bliver enighed om forholdende for de EU-borgere, der bor i Storbritannien, samt de britiske statsborgere der bor i de øvrige EU-lande. Klarhed for virksomheder er også en prioritet samt at man undgår genetableringen af en egentlig grænse mellem  Irland og Nordirland. Endelig fastslår EU-landene, at det økonomiske mellemværende i forbindelse med Storbritanniens udtrædelse skal afklares.

Næste skridt

Med udgangspunkt i retningslinjerne vil EU-landenes ministre i Rådet den 22. maj 2017 vedtage en afgørelse ,der udpeger Europa-Kommissionen til EU's forhandler samt de såkaldte forhandlingsdirektiver, der indeholder en mere deltaljeret beskrivelse af EU's tilgang til Brexit-forhandlingerne.

eu_some_kalendar

Senest opdateret: [29.11.2017]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik