EU-domstolen: Ansvar for asylbehandling flyttes til opholdsland efter seks måneder

26.10.2017

En EU-dom fastslår, at EU-lande, der ikke inden for seks måneder sender asylansøgere tilbage til det EU-land, de først kom til, overtager ansvaret for behandlingen af asylansøgernes sag.

Denne artikel dækker disse emner:

Hvem har ansvaret for Europas asylansøgere? Det spørgsmål er blevet diskuteret til hudløshed, efter flygtninge – og migrantstrømmene for alvor tog til i sommeren 2015.

Ifølge Dublin-forordningen er det op til det første land, som en asylansøger kommer til, at behandle dennes sag. Hvis et land lader ansøgerne rejse videre til andre EU-lande, har det næste land i rækken altså ret til at sende ansøgerne tilbage til dette første land.  

Fælden klapper efter seks måneder

Men i en ny dom fastslår EU-domstolen nu, at dette alene gælder i seks måneder, efter at dette første land har accepteret at modtage asylansøgeren. 

Hvis det andet land i rækken af den ene eller den anden grund ikke sender asylansøgeren tilbage til det første land inden for denne tidsfrist, overtager det andet land selv ansvaret for at behandle asylansøgerens sag. 

Dom kommer efter østrigsk sag

Dommen kommer, efter at iraneren Majid Shiri lagde sag an ved det østrigske retsvæsen. Majid Shiri var kommet til Bulgarien, men var herefter rejst videre til Østrig. Myndighederne her nægtede dog at behandle hans sag, fordi Bulgarien havde ansvaret jf. Dublin-konventionen. 

Bulgarien accepterede dette ansvar, men efter seks måneder havde Østrig stadig ikke sendt Majid Shiri tilbage. Derfor hævdede han, at Østrig overtog ansvaret – igen med grundlag i Dublin-forordningen. Og netop dét har EU-domstolen altså nu givet ham ret i. 

Domstole skal også reagere hurtigt

Dommen slår ikke alene fast, at det skal være besluttet, at ansøgeren skal sendes hjem inden for seks måneder. Ansøgeren skal tværtimod allerede være sendt hjem efter de seks måneder. Hvis ansøgeren vil prøve sin sag hos domstolen, skal domstolene behandle sagen inden for de seks måneder. 

Dagens dom tvinger altså de medlemslande, der vil sende borgere tilbage, til at arbejde hurtigt, hvis de vil udnytte denne ret. 

Læs pressemeddelelse om dommen (på engelsk) her.

Læs hele domstolsafgørelsen (på dansk) her. 

 

Senest opdateret: [29.11.2017]
Sideansvarlig: Rikke Linding Fredberg

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik