Europa-Parlamentet: ikke nok fremskridt i brexit-forhandlingerne med Storbritannien!

03.10.2017

Tomgang i forhandlingerne om de indledende spørgsmål får Europa-Parlamentet til at konkludere, at det er for tidligt at starte forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU.

Denne artikel dækker disse emner:

Beslutningen om forhandlingerne med Storbritannien blev vedtaget med et stort flertal.

Forhandlingerne med Storbritannien er ikke kommet langt nok til at gå videre til næste fase. Det er kort fortalt beskeden til EU's stats- og regeringschefer fra Europa-Parlamentet, der i dag har vedtaget en beslutning om status på brexit-forhandlingerne med Storbritannien. 

Tilstrækkeligt med fremskridt?

På EU-topmødet den 19.-20. oktober 2017 skal EU's stats- og regeringschefer efter planen tage stilling til, om brexit-forhandlingerne med Storbritannien kan bevæge sig til den såkaldte anden fase, hvor spørgsmålet om Storbritanniens fremtidige forhold til EU skal afklares.

Brexit-forhandlingerne startede den 19. juni 2017, og har siden befundet sig i den første fase, hvor en række centrale spørgsmål skal afklares. Spørgsmålene i første fase omhandler forholdene for EU-borgere i Storbritannien og britiske borgere i EU-landene, det økonomiske mellemværende samt problematikken omkring grænsen mellem Irland og Nordirland. EU har besluttet, at disse spørgsmål først skal afklares, før forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien og en form for frihandelsaftale kan begynde. 

Konkret står der i EU's retningslinjer for brexit-forhandlingerne, at "Det Europæiske Råd vil overvåge fremskridtene nøje og beslutte, hvornår der er gjort tilstrækkelige fremskridt til, at forhandlingerne kan overgå til næste fase". Det er netop det spørgsmål, som EU's stats- og regeringschefer skal diskutere på EU-topmødet den 19.-20. oktober.

Fem forhandlingsrunder

Forhandlingerne i den første fase har været organiseret omkring fem forhandlingsrunder, hvor den femte og altså sidste runde indledes den 9. oktober. Europa-Parlamentet konkluderer i den vedtagne beslutning, at de første fire forhandlingsrunder ikke har bragt tilstrækkeligt med fremskridt. Så med mindre der virkeligt kommer et gennembrud i forhandlingerne i den femte forhandlingsrunde, så bør EU's stats- og regeringschefer udskyde beslutningen om, at forhandlingerne kan overgå til den næste fase.

Stort flertal bag beslutningen

Europa-Parlamentets beslutning blev vedtaget med 557 for, 92 imod og 29 hverken for eller imod. Forslaget til beslutningen er udarbejdet af Europa-Parlamentets såkaldte brexit-styregruppe med Guy Verhofstadt i spidsen.

Storbritannien står til at træde ud af EU til marts 2019, hvis fristen for forhandlingerne ikke bliver forlænget. Europa-Parlamentet skal godkende den endelige aftale om Storbritanniens udtrædelse af EU. 

Artikel 50-chefforhandlere. Foto: Rådet

Læs mere på vores Brexit-temaside

Læs mere om de aktuelle forhandlinger mellem Storbritannien og EU på vores særlige Brexit-temaside.

Seneste nyheder om Brexit

30.01.2018
Starten på en overgangsordning efter Brexit

EU har vedtaget sin forhandlingsposition i forbindelse med forhandlingerne om Storbritanniens overgangsordning efter Brexit. Der lægges op til, at overgangsordningen skal gælde frem til den 31. december 2020.

10.01.2018
EU's budgetramme efter 2020

Hvad skal EU bruge pengene på, når den nuværende overordnede budgetramme udløber i 2020? Kommissionens forslag kommer til maj, men debatten er allerede gået i gang. 

Senest opdateret: [29.11.2017]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik