Folkevalgte skal foretage kompetencetjek i EU

15.11.2017

Europa-Kommissionens formand Jean Claude Juncker foreslog tirsdag, at der nedsættes en særlig taskforce af folkevalgte politikere, som skal foretage et kompetencetjek af EU.

Denne artikel dækker disse emner:

Gruppen skal bl.a. se på, hvordan EU’s såkaldte nærhedsprincip kan anvendes bedre, og på hvilke områder EU helt eller delvist kan tilbageføre arbejdet til EU-landene. Juncker lancerede allerede ideen i sin tale om Unionens tilstand den 13. september i år med løftet om, at taskforcen”skal kaste et meget kritisk blik på alle politikområder i EU for at sikre, at vi kun handler der, hvor EU tilfører merværdi”.

Tre medlemmer fra nationale parlamenter 

Helt konkret foreslår Juncker at nedsætte en taskforce bestående af tre medlemmer af EU-landenes nationale parlamenter, tre medlemmer af Europa-Parlamentet og tre medlemmer af EU’s Regionsudvalg.

Gruppen skal påbegynde sit arbejde den 1. januar 2018 under EU-Kommissær Frans Timmermans ledelse. Gruppen skal mødes en gang om måneden i Bruxelles med støtte fra et sekretariat og skal udarbejde en rapport indeholdende anbefalinger om ovennævnte spørgsmål senest den 15. juli 2018. 

COSAC-trojka kan få et medlem hver

De tre repræsentanter fra EU-landenes nationale parlamenter skal ifølge Junckers oplæg udpeges af Europaudvalgenes samarbejdsforum COSAC, som mødes i Tallinn den 26.-28. november 2017. Det kan dog godt blive en meget vanskelig øvelse for EU-landenes parlamenter at blive enige om blot tre repræsentanter i den nye taskforce. 

En klassisk løsning i denne sag kunne være at bede repræsentanter for COSAC-trojkalandene om at udpege en repræsentant hver. Denne model ville indebære, at de nationale parlamenters repræsentanter i taskforcen skulle komme fra henholdsvis Estland, Bulgarien og Østrig. Det vides endnu ikke, hvordan det estiske COSAC-formandskab har tænkt sig at håndtere sagen. 

 

Senest opdateret: [01.12.2017]
Sideansvarlig: Rikke Linding Fredberg

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik