May holder brexit-tale i Firenze

22.09.2017

Talen fra den britiske premierminister skulle kaste lys over den britiske tilgang til brexit-forhandlingerne.

Denne artikel dækker disse emner:

Firenze 

Den britiske premierminister havde valgt den italienske by Firenze til at holde en tale om det britiske syn på brexit-forhandlingerne og det fremtidige forhold til EU.

Hvad angår det fremtidige økonomiske samarbejde, så ønsker May hverken en norsk-model med medlemskab af det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) eller en udvidet frihandelsaftale på linje med den såkaldte CETA-aftale mellem Canada og EU. 

May nævnte også, at der vil være en overgangsperiode på sandsynligvis to år efter Storbritanniens udtrædelse af EU til marts 2019, hvor de nuværende regler vil være gældende. Perioden skulle ifølge premierministeren ses som en implementeringsperiode, hvor bl.a. virksomhederne får tid til at omstille sig.

Den britiske premierminister kom ikke med et tal på den britiske regerings vurdering af størrelsen på det økonomiske mellemværende i forbindelse med Storbritanniens udtrædelse af EU. Spørgsmålet har været et centralt element i den såkaldte første fase af forhandlingerne.Theresa May understregede dog, at Storbritannien vil indfri de indgåede økonomiske forpligtigelser.

Premierministeren nævnte også muligheden for fortsat britisk deltagelse i EU-programmer på områder som forskning, uddannelse og kultur. Det vil i givent fald være ensbetydende med et fortsat bidrag fra Storbritannien efter udtrædelsen fra EU for deltagelsen i programmerne.

Premierministeren ønskede også en særlig sikkerhedsaftale mellem Storbritannien og EU.

Artikel 50-chefforhandlere. Foto: Rådet

Læs mere på vores Brexit-temaside

Læs mere om de aktuelle forhandlinger mellem Storbritannien og EU på vores særlige Brexit-temaside.

Seneste nyheder om Brexit

30.01.2018
Starten på en overgangsordning efter Brexit

EU har vedtaget sin forhandlingsposition i forbindelse med forhandlingerne om Storbritanniens overgangsordning efter Brexit. Der lægges op til, at overgangsordningen skal gælde frem til den 31. december 2020.

10.01.2018
EU's budgetramme efter 2020

Hvad skal EU bruge pengene på, når den nuværende overordnede budgetramme udløber i 2020? Kommissionens forslag kommer til maj, men debatten er allerede gået i gang. 

Senest opdateret: [29.11.2017]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik