Valg i Norge: De norske partiers EU-politik

11.09.2017

Hvad mener de norske partier om EU? Læs vores oversigt.

Denne artikel dækker disse emner:

Den 11. september drager nordmændene til valgstederne for at sætte deres kryds til landets Stortingsvalg. EU-Oplysningen har taget et nærmere kig på, hvad de forskellige partier i det norske Storting mener om et norsk medlemskab af EU. 

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet mener, at et medlemskab af EU ”giver en positiv indflydelse og deltagelse som ikke varetages igennem EØS-aftalen”. Partiet understreger dog, at en ansøgning til medlemskab forudsætter stabil opbakning i befolkningen.

 

Høyre

Høyre skriver på deres hjemmeside, at de vil erstatte Norges nuværende deltagelse i EØS-aftalen med en fuld deltagelse i EU, da de vil give ”norske vælgere selvbestemmelsen tilbage”.

 

Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiet er imod et medlemskab af EU og mener blandt andet, at ”EU har bevæget sig mod et overnationalt bureaukrati i Bruxelles”. 

 

Kristelig Folkeparti

Kristelig Folkeparti mener, at ”Norge er bedst tjent med at stå udenfor EU”, og at tilknytningen til EØS-aftalen er bedst for landet.  

 

Senterpartiet

Senterpartiet er både imod et norsk medlemskab af EU og af EØS, som partiet mener ”medfører en trussel mod demokratiet”. 

 

Venstre

Partiet Venstre går ind for ”mere europæisk samarbejde og et stærkere EU”. De skriver samtidig, at et norsk EU-medlemskab skal afgøres af Stortinget efter en folkeafstemning, som Venstre vil følge udfaldet af.

 

Socialistisk Venstreparti

Socialistisk Venstreparti er imod et medlemskab af EU, og de arbejder blandt andet for at erstatte EØS-aftalen med en handelsaftale, der ifølge partiet blandt andet skal være omfattende nok til at sikre norsk markedstilgang til Europa”. 

 

Miljøpartiet De Grønne

Miljøparitet De Grønne skriver på deres hjemmeside, at de går ind for et ”tæt og forpligtende fællesskab i Europa”, og at de vil føre en aktiv europapolitik samt udvikle samarbejdet med EU. De skriver intet konkret om et medlemskab af EU.   

Kilde: Partiernes hjemmesider

 

 

Senest opdateret: [29.11.2017]
Sideansvarlig: Rikke Linding Fredberg

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik