Paven forsvinder fra euromønterne

30.01.2017

Med den nye serie af euromønter fra Vatikanstaten stopper traditionen med gengivelsen af pavens portræt på den "nationale side".

Nye møntserie fra Vatikanstaten 

Til marts kommer der en ny serie af euromønter fra Vatikanstaten, der ikke gengiver portrættet af den siddende pave.

Det har ellers været traditionen, at den siddende paves portræt var at finde på den side af euromønterne, hvor landene selv kan bestemme motivet. Undtagelsen har været, når Vatikanstaten har været mellem to paver, og pavestolen altså har stået tom ("Sede vacante"), som det var tilfældet i april 2005. Her har man brugt våbenskjoldet for Vatikanstatens midlertidige overhoved - den pavelige kammerherre ("Camerlengo").

Den nye serie vil også have et våbeskjold, men denne gang er det selve pavens våbenskjold, der gengives i stedet for portrættet af paven. 

Tidligere serier af euromønter fra Vatikanstaten

Den nuværende pave Frans har dog allerede sit portræt på euromønterne, så det er alene de nye mønter, der vil være uden gengivelse af paven. De to tidligere paver der har siddet siden euroens indførelse, Benedikt XVI og Johannes Paul II, har også sat deres præg på euromønterne fra Vatikanstaten.

 Tidligere serier af euromønter fra Vatikanstaten 

Rift om mønterne

Euromønterne fra Vatikanstaten er på linje med euromønter fra de tre andre miniputstater Monaco, San Marino og Andorra meget eftertragtede for samlere. De ses derfor meget sjældent i normal cirkulation. 

De fire stater har på baggrund af deres tætte tilknytning til en række EU-lande indgået en aftale med EU, der giver dem retten til at udstede et nærmere bestemt antal euromønter.

Senest opdateret: [29.11.2017]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik